Szabaduljon meg feles kilóitól - örökre

50 igazolt tipp a fogyáshoz

Hüvelykujjszabály, hogy aki fogyni szeretne, egyen kevesebbet és mozogjon többet.

2010.07.19 09:45medipress.hu

Az alábbiakban 50 olyan apró, az étrendünkbe, életmódunkba könnyen beilleszthető tippet sorolunk fel, amelyek hozzájárulnak a felesleges kilók tartós eltűnéséhez. I. rész.

Táplálkozási tippek


1. Napi kalóriaszükségletünk kiszámításához szorozzuk meg ideális testsúlyunkat 28-cal.

Zsírégető fűszerek, zöldségek, nyomelemek és vegyületek

2. A fahéj kiváló zsírégető hatással bír, napi fél teáskanálnyi fűszer segítségével akár havi egy kilót is leadhatunk. Csak keverjük bele például joghurtunkba.

3. Napi egy pohár sárgarépalé segítségével 12 hét alatt akár két kilót is leadhatunk. A rostban és tápanyagban gazdag ital ugyanis szintén zsírégető hatású.

4. Együnk spenótot, mert kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a többi leveles zöldség, a rostok pedig segítenek a zsírok hatékonyabb lebontásában.

5. Kortyolgassunk zöld teát, mivel a benne található koffein és más anyagok serkentik a zsírok oxidációját, és 20 százalékkal gyorsítják az anyagcserét.

6. Hetente egyszer fogyasszunk chilis babot, mivel a vesebabban található egyik enzim hatására a szervezet elkezdi bontani a tárolt zsírt. A darált hús pedig serkenti az anyagcserét.

7. Ez utóbbi célból fogyaszthatunk pirospaprikát is, a benne található kapszaicin 25 százalékkal pörgeti fel anyagcserénket.

8. De a pirospaprikának további jótékony hatásai is vannak: az őrölt pirospaprika hatszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom, a C-vitamin pedig kulcsfontosságú a zsírok energiává történő alakításában.

9. Ha minden étkezéskor fogyasztunk lencsét, 10 hét alatt akár 7 kilót is fogyhatunk. A lencsében található leucin aminosav ugyanis zsírégető hatású.

10. A tojásban, diófélékben és repceolajban található "jó" zsírok szintén segítenek a zsírégetésben és a szívbetegség megelőzésében is.

11. Az ecet alapú salátaöntetekben és szószokban megtalálható ecetsav ugyancsak felgyorsítja a zsírbontást.

12. Ha tehetjük, fogyasszunk gránátalmát, mert magja gátolja a zsírraktározást, továbbá édes íze miatt a desszertet is helyettesíti.

13. Szedjünk naponta konjugált linolsavat tartalmazó kapszulát, vagy vigyük be szervezetünkbe táplálékunkkal. A vörös húsokban és tejtermékekben megtalálható linolsavak lassítják a zsírsejtek növekedését, így egy év alatt akár 9 százalékkal is több zsírt adhatunk le.

14. Ügyeljünk a kalcium-bevitelre, az ásványi anyaggal 2,6 százalékkal több zsírtól szabadulhatunk meg, mint nélküle.

15. Ha a teljes tej helyett a sovány változatot választjuk, ez kevesebb kalóriát, de több kalciumot és foszfort tartalmaz, amelyek mint már említettük, segítik a zsírbontást.

16. Napi egy pohár vörösbor megelőzheti a deréktáji elhízást, a benne található resveratrol ugyanis gátolja a zsírsejtek képződését.

Ne hagyd ki a reggelit

17. Ne feledkezzünk el a reggeliről, ezzel beindítjuk anyagcserénket és akár napi 100 kalóriával kevesebbet is fogyaszthatunk.

18. Reggelire jó megoldás a vitamindús dinnye, majd a fehérjében gazdag tojást.

19. Ne hagyj három óránál több időt az étkezések között, hogy anyagcseréd mindig egy állandó szinten működhessen.

Hús és fehérje tippek

20. A vörös húsok segítenek a fogyásban, mivel fehérjében gazdagok, és segítségükkel fenntartható az izomtömeg. Az izom pedig négyszer annyi kalóriát képes elégetni, mint a zsírszövet.

21. Grillezz - grillezés közben ugyanis a húsokból eltűnik az extra zsír.

22. Étkezések között fogyassz fehérjében gazdag nassolnivalókat, például egy szelet sült csirkemellet vagy tonhalas pirítóst, ezzel 30 százalékkal megnövelheted a fogyás sikerét.

23. Csepegtess olívaolajat a salátádra, a benne található jótékony zsírsavak hatására egy olyan fehérje termelődik, amely elősegíti a jóllakottságérzet kialakulását és gátolja a túlevést.

24. Az ananász nemcsak anyagcserénket serkenti, de a benne található bromelin a fehérjéket is bontja.

25. Használj szójaszószt: a szójafehérjék agyunk jóllakottságot szabályozó receptoraira hatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.