Szabályozható testsúly

Azonosították a fogyás enzimét

Kutatók felfedezték az éhség csökkentésének és az energia "feltúrbózásának" lehetséges módját: Egy bizonyos agyi enzim szintjének csökkentésével csökkenthető az étvágy és növelhető az energia, aminek segítségével az emberek szabályozhatják testsúlyukat - derül ki egy új vizsgálat eredményeiből.

2009.07.29 07:55medipress.hu

A prolylcarboxy-peptidáz (PRCP) az alfa-melanocita stimuláló hormon (alfa-MSH) szabályozója, amely csökkenti az étvágyat, miközben felpörgeti a szervezet energiaszintjeit. Ha a PRCP gátlódik, az alfa-MSH szint magas marad, az étvágy pedig alacsonyan. Amikor a Yale Orvostudományi Egytem (New Haven, USA) kutatói gátolták egerekben a PRCP enzimet, csökkent a rágcsálók testsúlya, megtartották energiaszintjüket és csökkent körükben a II-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata – derült ki a Journal of Clinical Investigation című lapban megjelent vizsgálatból.

Még azután is kevesebbet híztak a PRCP-blokkolt egerek az átlagos étrenden tartott normál egerekhez képest, miután magas zsírtartalmú étrendet kaptak a mindennapi gyorséttermi étkezések mintájára. „Kutatásunk nyújtja az első bizonyítékot arról, hogy az agyban található, anyagcserét szabályozó molekulák gátlása fontos része a testsúly szabályozásnak.” – közölte Sabrina Diano adjunktus a Yale Egyetem szülészet-nőgyógyászati, reproduktív tudományok és neurobiológiai intézetek munkatársa.

Felfedezéseink lehetséges új célpontokat adnak meg olyan anyagcserezavarok szabályozására kifejlesztett gyógyszerek számára, mint az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség.” – tette hozzá. A kutatók következő terve annak megvizsgálása, hogyan szabályozza a szervezet a PRCP-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.