Két új módszer is van

Lehetséges? - Fogyás diéta és mozgás nélkül

Egereket már sikerült lefogyasztani étrendváltás és rendszeres testmozgás nélkül, ami azt jelentheti, hogy a jövőben az emberek számára is reményt nyújthat a Cell Metabolism legfrissebb számában bemutatott két új testsúlycsökkentő módszer.

2009.06.14 09:15medipress.hu

Az egyik vizsgálathoz 94 egérben helyeztek el a májsejtekhez vezető molekuláris söntöt.

Az emberek gyorséttermi étrendjéhez hasonló magas zsírtartalmú diéta ellenére a génmanipulált söntnek köszönhetően az állatok vékonyak maradtak.

A sönt egy olyan enzimet tartalmazott, mely az emlősökben normálisan nem található meg, előfordul azonban baktériumokban és növényekben.

Az enzim lehetővé teszi, hogy a májsejtek több zsírt égessenek el, így a zsír nem halmozódott fel sem a vérben, sem a szervezet egyéb szöveteiben, hanem széndioxiddá lebontva az állatok egyszerűen kilélegezték.

A közlemény szerzője James Liao, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem vegyész- és biomolekuláris mérnök professzora.

Mivel azonban a génmanipulációkat emberek kezelésére mindeddig még nem alkalmaza senki sikeresen, az ilyen fajta elhízás kezelés egyelőre várat magára.

A másik vizsgálat során a kutatóknak sikerült súlyosan elhízott, cukorbeteg egerek vércukorszintjét a normális szintre visszaállítani, szintén életmódváltoztatás nélkül.

Ezekből az egerekből hiányzott a leptin, illetve az azt felismerő receptor az agyban. A leptin hormon számos feladata közül egy az éhségérzet és az anyagcsere szabályozása.

A hiány miatt az egerek betegesen elhíztak, és cukorbetegek lettek. Mikor azonban a kutatók leptinreceptort adtak egy bizonyos idegsejttípushoz (a hipotalamusz pro-opiomelanokortin neuronjához), a vércukorszint a normális értékre esett vissza.

A korábban egész nap fekvő egerek aktívabbá váltak, 30 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, és valamelyest a testsúlyuk is csökkent, bár a vércukorszint csökkenése ezzel nem függött össze.

Christian Bjorbaek, a Harvard Egyetem docense, a cikk szerzője abban reménykedik, hogy eredményeik segítségével olyan gyógyszerek fejleszthetők ki, melyek testmozgásra ösztönöznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.