Kevesebb esély a beteg gyermek születésére

Fogyással könnyebb teherbe esni!

A testsúlycsökkenést eredményező műtéti kezelés után teherbe eső nők egészségesebbek, ráadásul kevesebb beteg gyermeket hoznak világra, mint a kövér nők, állítja a Journal of the American Medical Association című lap cikke.

2008.11.23 09:30medipress.hu

Mindemellett még a teherbe esés esélyét is növeli a testsúly csökkentéshez vezető sebészeti beavatkozás, hiszen normális testsúly mellett a hormonszintek egyensúlyba kerülnek, és a menstruációs ciklus rendszeresebbé válik, nyilatkozták a vizsgálatot végző kutatók.

A kövér nők nehezebben esnek teherbe, mint a normál testsúlyúak, annak ellenére, hogy a kövérség a termékenység szimbólumaként ismert - mondta el Dr. Melinda Maggard, sebész-kutató Santa Monica-ban, Kaliforniában.

A testsúly csökkenését előidéző sebészeti beavatkozások közé tartozik az úgynevezett gyomorszűkítő műtét, mely a gyomor térfogatának csökkentésével kisebb adagok elfogyasztására ösztökél.

A testsúlycsökkentéshez vezető műtét úgyanúgy növeli a teherbe esési esélyt, mint a természetes úton történő fogyás.

Csökkenti a későbbi terhességgel kapcsolatos kórképek rizikóját, ritkább utána a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás, kevesebb a koraszülés, és a kis súlyú újszülött - az anya és a magzat védelmét is szolgálja a későbbiekben.

Természetesen nem csak azoknak a nőknek kell a testsúly csökkenést előírni, akik sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, mondta el Dr. Maggard.

Elsősorban pedig minden nőnek a természetes úton, például sok mozgással és egészséges táplálkozással elért fogyás ajánlott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.