A fogyás a legjobb gyógymód?

Az elhízás is hozzájárulhat a porcvesztéshez

Egy friss kutatás eredményei szerint egyéb tényezők mellett az elhízás is szoros összefüggést mutat az oszteoarthritiszben tapasztalt gyors porcvesztéssel.

2009.07.15 15:00medipress.hu

A gyors porcvesztés demográfiai és MRI-vizsgálattal azonosítható rizikófaktorait vizsgáltuk oszteoarthritiszben" – mondta a kutatás vezetője, dr. Frank W. Roemer. Az oszteoarthritisz az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, amelynek során a porc leépül, súlyos esetben egészen elkopik, így az ízület borítás nélkül marad. A csontok egymáshoz súrlódnak, ami további károsodást okoz, ez pedig jelentős fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezet.

A kutatók 336 páciens 347 térdízületét vették vizsgálat alá. A kutatásba olyanokat vontak be, akiknél kezdetben nem volt porckárosodás vagy csak minimális fokú. Az átlagos BMI-érték 29,5 volt, ami a túlsúly kategóriájába tartozik (az ajánlott BMI-érték 18,5 és 25 között lenne). 30 hónapos utánkövetés eredményei alapján a páciensek 5,8%-ánál következett be gyors porcvesztés. A rizikófaktorok között a kezdeti porckárosodás mértéke, a magas BMI-érték, illetve MRI-felvételek alapján a meniscus (ízületi párna) kopása vagy egyéb sérülése mellett a synovitis (az ízületet borító tok gyulladása) és a vérömleny szerepelt.

A túlsúly szignifikáns összefüggést mutatott a gyors porcvesztéssel: egy egységnyi BMI-növekedés 11%-kal növeli a rizikót, míg egyéb demográfiai faktorok (kor, nem és etnikai hovatartozás) esetében nem találtak kapcsolatot. "Mivel az elhízás egyike az oszteoarthritisz kevés ismert rizkófaktorának, nem meglepő, hogy ennek mértéke alapján előre megjósolható a gyors porcvesztés, ezért a fogyás lehet a legfontosabb tényező a betegség progressziójának lassításában." – mondta dr. Roemer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.