Kórós elhízás, cukorbaj, korai halál

Egy könnyű reggeli odacsap a kilóknak!

Számtalan közegészségügyi felmérés bizonyítja a testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend jótékony egészségügyi hatásait, ezek hiánya ugyanis komolyan befolyásolhatja egyes súlyos krónikus betegségek (kóros elhízás, cukorbaj, daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát.

2009.04.17 19:04medipress.hu

Egyes szakértők szerint a testmozgás és az étrend egymásra is hatással vannak. Az éhgyomorra végzett testmozgás például növelheti az elégetett zsírok mennyiségét. A testedzés előtt fogyasztott alacsony szénhidráttartalmú ételek is hasonló hatással lehetnek, szervezetünk ugyanis a glükóz helyett zsírt éget.

A vérben lévő glükóz koncentrációja értelemszerűen sokkal magasabb a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása után, mint az alacsony glikémiás indexű ételek esetében. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása után jelentősen nő a plazmamentes szabad zsírsavak (FFA) aránya a vérben.

Ez jelzi, hogy a szervezet mennyi zsírt éget el. A vizsgálatok szerint az alacsony glikémiás indexű ételekben gazdag reggeli után végzett testmozgás során több zsírt égethetünk el, ezek az ételek ugyanis fokozzák a zsír oxidációját.

"Egy könnyű reggeli a testmozgás előtt feltölt energiával, és segít a zsírégetésben is" - nyilatkozta Dr. Emma Stevenson, a kutatás vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.