Az aktív életmód kulcsfontosságú

Napi hatvan perc mozgás a rák ellen

A mozgás szerepét hangsúlyozták tekintélyes német orvosok a rák megelőzésében, s napi hatvan perc testedzést javasoltak a betegség elkerülése érdekében.

2008.03.03 06:48MTI

Az állásfoglalás azt követően látott napvilágot, hogy a napokban tartotta kongresszusát a német országos ráktársaság, amely a betegség megelőzésének, illetve kezelésének orvos szakértőit tömöríti. A nyilatkozat fontosságát pedig aláhúzta, hogy a kongresszuson kellett szembesülniük azzal a legfrissebb adattal, amely szerint az elmúlt évben is megközelítette a félmilliót a rákban megbetegedettek száma Németországban.

A kongresszus egyik fő megállapítása az volt, hogy noha a megbetegedések száma az életkor előrehaladásával párhuzamosan növekszik, a rák mégsem nevezhető időskori betegségnek. Ez is alátámasztja azt a korábbi felismerést, hogy a betegség elleni harcot minél korábban meg kell kezdeni, mind nagyobb figyelmet fordítva a megelőzésre. A kongresszuson "nem váltották meg a világot", az ott elhangzottakat azonban a résztvevők mégis a nyilvánosság elé tárták.

Ezzel összefüggésben mindenekelőtt az állandó felvilágosítás szükségességére utaltak. Ennek keretében ismételten hangsúlyozták, hogy a dohányzásnak kulcsszerepe van a betegség kialakulásában. Ezért a kongresszuson a legszívesebben teljes dohányzási tilalmat rendeltek volna el. Az elmúlt időszakban ugyanis mind a férfiak, mind a nők körében erőteljesen növekedett a tüdőrák gyakorisága, amit a szakemberek egyértelműen a a dohányzásnak tulajdonítanak. S a megbetegedés különösen a nők körében követelt a korábbinál több halálos áldozatot. A rákbetegség területén dolgozó német orvosok nyilatkozatukban ezúttal is kiemelték az életmód szerepét a megelőzésben.

Mindez egyáltalán nem új, de mégis "forradalminak" tűnhet az az üzenet, amely szerint a mozgásnak a legújabb ismeretek szerint nagyobb szerepe van a megelőzésben, mint az egészséges táplálkozásnak. Ami persze nem jelenti azt, hogy az utóbbinak ne lenne rendkívüli jelentősége. A legújabb kutatások alapján ugyanis arra derült fény, hogy az aktív életmód, a mozgás a rák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú.

Szakértők szerint legkevesebb 20 százalékkal kisebb a mellrák gyakorisága azoknak a nőknek az esetében, akik egy héten hét órát sportolnak, illetve mozognak. Mindennek alapján az orvosok napi hatvan perc mozgást javasoltak. Utalva arra is, hogy a mellrák mellett a mozgás különösen a gyomor- és a prosztatarák megelőzését segíti jelentősen. Mindent összevéve ugyanis jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az emberi test legalapvetőbb építőkövei, a sejtek "a helyükön maradjanak."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.