Több módszer az áttétes veserák kezelésére

Veserák: célzott terápiák a jobbulásért

Mint számos daganattípusnál, veserák esetében is igaz, hogy a felépülésre akkor a legnagyobb az esély, ha a tumort idejében felfedezték, s azt sebészi úton teljesen el tudják távolítani még azelőtt, hogy a rákos sejtek szétterjedtek volna a szervezetben, s más szervekben megtapadva áttéteket képeztek volna.

2008.02.29 12:56rakgyogyitas.hu

Az áttétes veserák kezelésében a korábbi években nagyon korlátozott lehetőségek voltak, ám a kutatások eredményeként több új módszert is kifejlesztettek, amelyek révén adott típusú vesedaganatok a korábbinál hosszabb időn keresztül kordában tarthatók.

Az előrehaladott és áttétes veserák esetében a műtét sok esetben azért nem kivitelezhető, mivel a daganat már összekapaszkodott a környező szervekkel, illetve a daganatsejtek a szervezetben szétszóródtak, azaz fizikai úton nem lehetséges úgy a tumor kiemelése mint akkor, amikor még jól körülhatárolható. Az ilyen, előrehaladott stádiumú betegek ellátásában a sebészek helyett az onkológusokon a sor, akik különféle gyógyszeres kezelésekkel megkísérlik javítani a beteg állapotát, megkisebbíteni a tumort, illetve minél tovább akadályozni azt, hogy a daganat tovább növekedjen, s a beteg állapota romoljon.

Szisztémás és célzott gyógyszeres kezelés


A terápiáknak alapvetően két típusát különböztethetjük meg: a hagyományos immunterápiás és kemoterápiás kezelést, valamint a célzott daganatellenes terápiákat. A szisztémás kemoterápia azt jelenti, hogy a gyógyszerek az egész szervezetre hatnak. Előrehaladott veserák esetén a terápia az esetek 10-15 százalékában hoz eredményt azzal, hogy lassítja a tumor növekedését, s hónapokkal, esetenként 1-2 évvel meghosszabbítja azon betegek életét, akiknek a szervezetükben lévő daganat reagál a beadott gyógyszerekre. A célzott daganatellenes terápia keretében a beteg olyan gyógyszereket kap, amelyek kevésbé a teljes szervezetre mintsem célzottan a daganatra fejtik ki hatásukat, ebből adódóan kedvező esetben hatékonyabbak lehetnek, a betegek életét kevesebb mellékhatás nehezíti, a kezelés kevésbé terheli meg a pácienst.

A célzott kezelések hatására a daganatok mérete jelentősen csökkenhet, esetenként a tumor el is tűnhet (tumornekrózis). A célzott terápiák a betegek túlélését meghosszabbítják, s mivel kevesebb a mellékhatásuk, így jobb életminőséget is képesek biztosítani.

Infúzió és tabletták

Ma már többféle célzott daganatellenes gyógyszer érhető el Magyarországon is a betegek számára. Az egyik készítmény az egyes előrehaladott vastag- és végbélrákokban, tüdőrákban és emlőrákban is alkalmazott tumoros érképződést (angiogenezis) gátló gyógyszer, amely a kóros erek sorvasztásával gátolja a daganat fejlődését. Egy másik terápia más pontokon is támadja a tumort: hatásának lényege, hogy célzottan a rákos sejtek növekedését fokozó, onkogén növekedési faktorokat gátolja, együttesen akadályozva ezzel a rákos sejtek szaporodását, valamint a daganat vérellátást biztosító erek képződését, emellett újra beindítja a programozott sejthalált (apoptózis).

Kémiai szempontból a célzott daganatterápiák két alapvető csoportba oszthatóak: fehérje természetű, szakszóval monoklonális ellenanyagok, valamint kismolekulájú kinázgátlók. Az előbbieket infúziós formában, az utóbbi, kismolekulájú kinázgátlókat szájon át bevehető tabletta, kapszula formájában alkalmazzák. A célzott terápiás készítményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza: vannak, amelyek a klinikai gyakorlatban rutinszerűen elérhetők, más készítmény finanszírozásához az OEP méltányossági eljárás útján beszerezhető engedélye szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Akik nem ismernék Csurgót, amely egy 5300 lelket számláló kisváros, mely történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza, Somogy megye délnyugati részén három tájegység - Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, érdemes ellátogatni, hiszen keresve sem találhatna szebb és jobb helyet, minthogy a környék lehetőségeit és természeti sokszínűségét kihasználva kimozduljon, és tekerjen egy jót.

Ebben különbözik a koronavírus az influenzától

Gyakran hasonlítják a COVID-19 koronavírust az influenzához, pedig nagyon nem egyformák!

Koronavírus - A szájmaszk viselésének is van szabálya

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.