A PDA reggel és este is figyelmeztet

Hordozható számítógépekkel a hatékonyabb testmozgásért

A Stanford Egyetem kutatásai szerint a speciálisan erre programozott digitális személyi asszisztens számítógépek (PDA-k) segíthetnek mozgásra ösztönözni a középkorú, illetve idősebb amerikaiakat.

2008.02.21 08:51medipress.hu

A kutatásban részt vevő 37 önkéntes közül néhányan hagyományos módon - szóban, írásban- kapták a testmozgásra vonatkozó információkat, a többiek pedig a PDA-jukra feltöltött formában. A PDA segítségével a résztvevők megalkothatták saját edzéstervüket és még visszajelzést is kaptak a számítógéptől, ha megfelelően végezték a számukra előírt gyakorlatokat.

A PDA reggel és este figyelmeztette tulajdonosát a testmozgás elvégzésére. Ha a kis számítógép nem kapott visszajelzést, az üzenetet minden félórában megismételte. A nyolc hétig tartó vizsgálat végén kiderült, hogy a PDA-val rendelkező résztvevők heti három órával többet edzettek, mint a hagyományos edzéstervvel rendelkezők. A kutatók saját bevallásuk szerint maguk is meglepődtek az eredményen, ugyanis azt hitték, a számítógépek az őrületbe fogják kergetni használóikat az állandó figyelmeztető üzenetekkel. "Azt hittük a PDA már a második nap az őrületbe fogja kergetni használóit, de szerencsére tévedtünk, és úgy tűnik ez a kis szerkezet valóban hasznos lehet a testmozgásra való ösztönzés szempontjából" - nyilatkozta Abby King professzor, a Stanford Prevenciós Központ kutatója.

"A hordozható számítógépek végigkísérik életünket, így hát miért ne hasznosíthatnánk őket az egészségügy szempontjából is? Az újfajta intelligens mobiltelefonok térhódításával a testmozgás megtervezése még egyszerűbbé válhat" - nyilatkozta King professzor. A kutatási eredmények részletes leírása az 'American Journal of Preventive Medicine' című szaklap februári számában olvasható.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.