Te-ázz-el!

Teaanatómia - inkább ezzel idd le magad!

A tea 5000 éves múltra tekint vissza. A gyógyteatermesztés külön ágazatként működött, hogy megfelelő alapanyaghoz jussanak a betegek, illetve egészségüket megőrizni kívánók. Leljünk rá saját, akár egyéni teakeverékünkre ne csak gyógyítás, hanem a megfelelő prevenció érdekében.

2010.07.28 18:28sheep - ma.hu

Te! A tea mi?

Az értékes gyógyító  nedű, alapvetően szárított tealevelekből áll és négy nagyobb csoportra osztható. Ha létezne oolong szín, akár szín szerint is csoportosíthatnánk a teát, de ennek hiányában, a rendszer csupán hatóanyag-tartalom szerint állítható fel. Ismerünk fekete, oolong, zöld és fehér teát.

Az energetizáló feketetea alapanyaga az oxodációs folyamat következtében feketévé válik, ezzel kölcsönözve a teának karakteres, erős ízt és nagy mennyiségű koffeintartalmat.

Az oolong tea már kevésbé erős és markáns ízvilágú.

A zöld teát közvetlenül a szüret után gőzölik, hengerelik és szárítják, így a levelek zöldes árnyalattal ajándékozzák meg teájukat.

A fehér tea megy keresztül a legkevesebb és leggyorsabb feldolgozási folyamaton. A fiatal tearügyeket hamar leszedik, és a levegőn szárítják. A teafajták összese jelentős egészségügyi javulást eredményezhet, ám valamilyen oknál fogva leginkább a zöld és fehér fajtákat kedvelik.

Egyes szakértők szerint a teában található flavonoidoknak erős egészségmegőrző  szerepük van. A polifenol antioxidánsok megelőzik a sejtek károsodását, jelen vannak számos növényben és a tealevelekben is megtalálhatóak. Legújabb kutatások pedig kimutatták, hogy a tea véd a szívbetegségek és a rák kialakulása ellen.

Mi is az a gyógytea?

Nos, a gyógyteák nagy általánosságban nem csupán tealevelekből állnak. Különféle növények levelei, virágai, gyümölcsök és gyógynövények keverékei. A gyógyteák néha igen ízletesek, de legtöbbször gyógyhatásuk miatt fogyasztjuk őket.

Miközben a „normál”  tea igen sok pozitívummal büszkélkedhet, mégis egy dolog a gyógyteákat erősíti, méghozzá az, hogy koffeinmentesek. És természetesen egy szakértő kezekkel összeválogatott gyógyteaadag a teafogyasztás élvezete mellet, még számtalan egészségügyi, gyógyító előnnyel jár.

4 tipp a tökéletes tea elkészítéséhez:


- A csapvíz íze befolyásolja a teát. A legjobb, ha mindig friss és szűrt vizet használunk.

- Ahhoz, hogy a tea valóban kifejtse hatását hagyjuk ázni minimum 5 percig, függetlenül attól, hogy leveles, avagy filteres teakeveréket használunk.

- A tea ízét és hatását is nagyban módosítja a cukor. Cukor helyett igyunk inkább üres teát, ám ha mindenképpen édesíteni szeretnénk, akkor ajánlott a méz, a stívia vagy egy rúd fahéj.

- Amennyiben a tradicionális kínai gyógymódokat szeretnénk igénybe venni gyógyulásunk folyamán, érdemes biztos és szakavatott kezektől segítséget kérni a keverékek összeállításánál. Így egyénre szabott teát kaphatunk és biztosítékot a gyógyulásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.