Fogyassza bátran!

A zöld tea megvédheti az agyat az alvási apnoé hatásaitól

A zöld teában található összetevők segíthetnek kivédeni azt az idegrendszeri károsodást, amit az alvási apnoé okozhat.

2008.05.21 18:30medipress.hu

A kutatók rájöttek, hogy ha a zöld tea antioxidánsait adagolják a patkányok ivóvizéhez, akkor úgy tűnt, megvédték az állatok agyát az oxigénhiány esetén, amit az obstruktív alvási apnoé (OSA) modellezésére alkalmaztak náluk.

Az eredmények szerint a zöld tea összetevőit tovább kellene tanulmányozni, mint a betegség egyik lehetséges gyógymódját, jelentették a kutatók az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban.

Az OSA egy gyakori betegség, melynek során a torok lágy szövetei időlegesen összeesnek és elzárják a légutakat alvás közben, így a légzés folyton leáll majd újra indul.

A közvetlen tünetek között szerepel az állandó hangos horkolás és fulladás, ill. a nappali aluszékonyság.

Kezelés hiányában az OSA többféle elváltozást okozhat: kapcsolatba hozták a magas vérnyomással és lehetséges, hogy az időszakos oxigénhiány memória-és tanulási zavarokhoz vezethet.

Az új tanulmány során a kentuckyi Louisville Orvosi Egyetem munkatársa, Dr. David Gozal és kollégái megvizsgálták, hogy a zöld tea összetevője, a catechin polifenol segíthet-e megvédeni az agyat az oxigénhiánytól. Ez a vegyület antioxidánsként működik, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket.

A szabad gyökök az anyagcsere normál velejárói, de nagy mennyiségben oxidatív stresszállapothoz vezetnek. Gyanítják, hogy az alvási apnoé során keletkező oxigénhiány szintén oxidatív stresszt okoz, és ez részben magyarázatot is adhat a betegségben szenvedő embereknél megfigyelhető kognitív zavarokra.

Gozalék azt találták, hogy ha a patkányok 14 napon keresztül folyamatosan szenvedtek oxigénhiánytól, az oxidatív stressz jelei megmutatkoztak az agyban. Ez a jelenség viszont nem fordult elő, ha az ivóvizükbe a zöld tea polifenoljait keverték.

Mi több, ezek az állatok jobban teljesítettek a szokásos tanulási és emlékezeti teszteken, mint azok, akik csak sima vizet ittak. Gozal szerint elméletben egy csésze zöld tea hasznos lehet az OSA terápiájának kiegészítésére. "Egyelőre be kell még bizonyítanunk, hogy a zöld tea hasonló hatással van az emberekere is."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.