Serkent és csillapít

Tea, te titokzatos!

A tea titokzatos ital: serkent és csillapít, erőt ad, megvéd a betegségektől, és belső nyugalommal ajándékoz meg. A teázás az emberiség egyik legősibb szertartása.

2010.01.12 17:00Kiskegyed

Csaknem ötezer éve iszunk teát. A legenda szerint időszámításunk előtt 2700 táján egy kínai császár, bizonyos Sen-nung, aki – ki tudja, miért – csak forralt vizet ivott, az erdőben töltötte az éjszakát. A vízforraló edényébe a szél néhány levelet sodort, s reggelre érdekes színű, illatos italt talált benne. A tea azóta sem ment ki a divatból, sőt manapság reneszánszát éli.

Hogy miért? Több mint ezerféle aromaanyagot tartalmaz, egy részüket nem is tudták azonosítani. Ráadásul élénkít vagy nyugtat, mikor mire van szükség. Továbbá áldásos hatású az egészségre: természetes ital, kalóriamentes, viszont számos nyomelemet, vitamint, antioxidánst tartalmaz. A benne lévő tein elsősorban az agytevékenységre hat, szemben a kávéban lévő koffeinnel, amely a szívet dolgoztatja.

Zöld, oolong, fekete

Nem mellesleg a tea egyike a legolcsóbb italoknak, még akkor is, ha jó minőségű. Fogyasztható forrón és jegesen, télen és nyáron, magányosan vagy társaságban. Nem véletlen, hogy sorra nyílnak a hangulatos teázók. A három fő fajta, a zöld, az oolong és a fekete tea ugyanarról a növényről, a Camelia sinensisről származik, csupán a feldolgozásuk különbözik. A világ leghíresebb teakertjei Kínában, Japánban, Srí Lankán (az egykori Ceylonban), 1200 méteres magasságban találhatók.

A teaszüret még ma is kézi munka, a cserje hajtásairól a két utolsó levelet és a hajtáscsúcsot szedik le. A zöld tea friss leveleit vasedényekben pirítják meg, ezután több lépcsőben sodorják és szárítják. A japán eljárás rövid gőzöléssel kezdődik, ezt intenzívebb pirítás, szárítás követi. A zöld tea energiát ad és segíti az agyműködést, antioxidánsai miatt rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. Fontos, hogy zöld teát soha ne főzzünk kemény, klórozott vízből, a legjobb erre a célra az ásványvíz.

Az oolong átmenet a zöld és a fekete tea között. Jellegzetesen sárga vagy narancssárga színű, s a feldolgozása még bonyolultabb. A fonnyasztás során bekövetkező erjedés következtében csak az oolong teákra jellemző, virágos aromák keletkeznek. A világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott fekete teát fonnyasztás, sodrás után két-három óra hosszat erjesztik - ekkor szabadulnak föl a jellegzetes aromaanyagok, és ekkor színeződnek a levelek vörösesbarnára.

Aroma nélkül az igazi

A legelfogultabb teahívők szerint az ízesített tea nem igazi tea. Tény azonban, hogy a kínaiak ősidők óta kevernek például jázminvirágot egyes fajtákhoz, és az egyik legkedveltebb, az Earl Grey is bergamottolajjal illatosított fekete tea. A legutóbbi időkben a legkülönfélébb módon ízesítik-illatosítják a teákat, létezik whiskey- és karamellízű, fűszerekkel, szárított virágokkal, aszalt gyümölcsökkel dúsított tea. Különböző aromákkal pedig a megtévesztésig az igazihoz hasonló ízeket (eper, málna, ribiszke) érnek el.

A tea értékes aromái könnyen elillannak, ezért oda kell figyelnünk a helyes tárolásra. A legalkalmasabb jól záródó fémdobozban tartani, mivel nagyon könnyen átveszi más anyagok illatát. Ráadásul a tea nem áll el akármeddig: az egy évesnél öregebb fű elveszti aromáját, úgy mondják, halott tea lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.