Csökkenhetne az új megbetegedések száma

Új stratégia kell a tuberkulózis visszaszorítására

A tuberkulózis (gümőkór) elleni új stratégia révén 2050-ig 94 százalékkal csökkenhetne az új megbetegedések száma - hangzott el Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves tanácskozása alkalmából.

2010.05.19 11:59MTI

A gyógyszereknek köszönhetően 1995 és 2008 között 36 millió beteg gyógyult meg, ezzel hatmillió halálesetet sikerült elkerülni. A költséges kezelések azonban nem állnak kellő mértékben rendelkezésre, a tuberkulózis terjedése így évente mindössze egy százalékkal csökken.

A gümőkór a The Lancet című tudományos folyóirat legújabb számában olvasható beszámoló alapján évente még mindig kétmillió ember haláláért felelős. A 2008-ban regisztrált 11 millió megbetegedés 95 százalékát a szegényebb országokból jelezték. A fertőző betegségek elleni küzdelem és terjedésük jelentős visszaszorítása az ENSZ millenniumi célkitűzései között is szerepelt.

A The Lancet szerint a tuberkulózist illetően ezt vélhetően már 2004-re sikerült is elérni, a jelenleg használatos gyógyszerek és kezelések mégsem megfelelőek arra, hogy a betegséget 2050-ig világszerte felszámolják.

A fejlődő országok rossz egészségügyi rendszere nem biztosít hozzáférést a kezeléshez, az oltóanyag, a diagnosztika és a gyógyszerek elavultak. Emellett ezekben a térségekben sok a többszörösen is ellenálló bacilustörzs. A halálozást tekintve a TBC a HIV/AIDS után a második helyen áll, a két fertőzés gyakran szorosan összekapcsolódik.

A The Lancet szerint a mostaninál nagyobb előrelépésekre lenne szükség a gyógyszerek fejlesztésében. Jelenleg 11 lehetséges oltóanyagot vizsgálnak klinikai teszteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.