A múlt árnyai

Öngyilkos szülők - öngyilkosságba kergetett gyerekek?

Ha egy gyerek valamelyik szülője öngyilkosságot követ el, jelentősen nagyobb a valószínűsége annak, hogy később a gyermek is ugyanúgy végzi - állapították meg amerikai kutatók, akiknek tanulmánya az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry májusi számában jelenik meg.

2010.04.26 07:06MTI

Az Egyesült Államokban évente 7.000-12.000 gyerek veszti el szülőjét úgy, hogy az öngyilkosságot követ el. A most közölt vizsgálatban amerikai statisztikák mellett három évtized svéd pszichiátriai adatai is szerepelnek. Holly C. Wilcox és munkatársai szerint a korai években bármelyik szülő elvesztése kifejezetten fokozza annak a kockázatát, hogy később a fiatalember ugyanolyan módon végezze életét, vagy pszichiátriai kezelésre szoruljon.

Az is tény, hogy gyerekkorban vagy tizenévesen a családban előforduló öngyilkosság sokkal mélyebb hatást jelent, mint fiatal felnőttkorban. Szerencsére azért az így felnövő gyerekek jelentős többsége nem követ el öngyilkosságot, mert a nem-genetikai tényezők jól befolyásolhatók.

Ebben fontos szerepe van a gyermekgyógyászoknak és szükség esetén a korán elkezdett pszichiátriai ellenőrzésnek, kezelésnek. Igen lényeges a megfelelő, gondos családi környezet is. Ha a legkorábbi időszakban bármilyen lelki zavar megjelenik, a családtagok és a nevelésben részt vevő felnőttek sokat segíthetnek. Erre nagy szükség is van, mert azok a svéd fiatalok, akik gyerekkorban vagy tizenévesen vesztették el szülőjüket öngyilkosság következtében, háromszor gyakrabban fejezték be maguk is életüket ilyen módon, mint a teljes családban felnövő gyerekek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a 18 éves életkor után bekövetkező, hasonló családi tragédia általában nem okozott ilyen mértékű lelki hatást. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a szülők baleset okozta halála, ha az a gyermek 13 éves kora előtt történik, kétszer gyakrabban vezet öngyilkossághoz.

Azt is megfigyelték, hogy a szülő elvesztése öngyilkosság következtében megduplázza a gyerek esélyét depresszió miatt szükséges pszichiátriai kezelésre. Az adatok azt is igazolták, hogy a szülő elvesztése gyermekkorban, bármilyen okból is történt, jelentősen növeli annak a valószínűségét, hogy a gyerek később valamilyen erőszakos bűnügybe keveredjen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.