Remény a terméketlen férfiak számára

A Q10 javítja a sperma minőségét

A Q10 koenzim (CoQ10) fogyasztása javíthatja a sperma motilitását (mozgási képességét) és mennyiségét terméketlen férfiak esetében jelentette ki egy tanulmány szerzője.

2010.04.21 14:53vitaminkiraly

A statisztikailag szignifikáns, de szerény jelentőségű eredmények azt jelzik, hogy a Q10 hasznos lehet a terméketlen férfiak klinikai kezelésében - jelentette ki Mohammad Reza Safarinejad a Journal of Urology című lapban.

CoQ10 vitaminszerű tulajdonságokkal rendelkezik, de mivel a szervezetünk képes annak előállítására, nem sorolták a vitaminok közé. A testünkben a Q10 a sejtek mitokondriumában (energia termelő központ) fordul elő legnagyobb mennyiségben és szerepet játszik a sejtek energiatermelésében azáltal, hogy az ATP-nek nevezett tápanyag előállításában vesz részt. Mellesleg igen aktív antioxidáns is, ezáltal védi az E- és C-vitamin tartalékokat a szervezetben. Igen nagy a mennyisége azoknak a kutatási adatoknak, amik a Q10 széles körű előnyeit mutatták ki az egészséges életmóddal kapcsolatban.
 
A sperma minősége szoros kapcsolatban van a testünk sejtjeit érő oxidatív stressz nagyságával. Ennek a hatásnak a csökkentése volt a célpontja Dr. Safarinejad kutatásának. 212 terméketlen férfit vontak be a kutatásba és véletlen szerüen Q10 illetve placebo kapszulát kapta 26 héten át. 300mg Q10 volt a napi adag.
 
Azt találták, hogy Q10 hatására megnövekedett a sperma minősége. A behatolási képessége a sejteknek 100%-al nőtt meg, míg a kontroll csoportban (placebo hatására) mindössze 1% növekedést mértek. A sperma motilitás 27,6/ml volt a Q10-es csoportban, míg 23,1 a placebo csoportban. Ez ugyan még mindig messze alatta marad a normál értéknek (50/ml), de a kutatást végzők szerint további vizsgálat szükséges az optimális Q10 mennyiség meghatározásához.
 
Emiatt elfogadható az is, hogy a vizsgálati időszakban nem történt javulás a teherbeesés arányában a vizsgált csoportban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.