Intelligens hím = egészségesebb sperma

Miért nem tudnak ellenállni a nők az okos férfiaknak?

A kék lugasépítő (selyemmadár) párzási rituáléi segíthetnek megérteni, miért buknak a nők az okos férfiakra: a jobb problémamegoldó képességgel rendelkező hímek több tojóval párzanak - derült ki a Marylandi Egyetem kutatóinak friss tanulmányából.

2009.08.24 09:26medipress.hu

A hímek lugast építenek a nőstényeknek és párzási táncokat mutatnak be, a tojók ez alapján választanak maguknak párt. Jason Keagy etológus és munkatársai egy speciális IQ-tesztet dolgoztak ki a selyemmadarakra, amellyel azt mérték, melyik hím vonzotta a legtöbb tojót két párzási időszak alatt. Ehhez a hímeknek két feladatot kellett végrehajtaniuk, kétféle módon kellett egy piros kockát eltávoltaniuk a lugasból (ezt a színt nem szeretik a selyemmadarak).

Az egyik esetben egy átlátszó műanyag fedelet kellett feldönteni a kocka eltávolításához, a második esetben egy elmozdíthatatlan kockára kellett megoldást találni (a legokosabb hímek levelekkel takarták el azt). Ez azt mutatja, hogy a jobb problémamegoldó képességgel rendelkező hímek vonzóbb lugast képesek készíteni, így több nősténnyel párzanak. A tojók azért részesítik előnyben az intelligensebb hímeket, mivel a lehető legjobb géneket szeretnék az utódokra örökíteni és az intelligenica a genetikai állomány minőségét mutathatja.

Két új kutatás szerint az intelligensebb vietnami veteránoknak kevesebb egészségügyi problémával kell szembenézniük, mint a kevésbé intelligenseknek, emellett spermájuk is jobb minőségű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.