Megsemmisíti a rákos sejteket

Új terápiás lehetőség súlyos leukémiás gyerekek számra

Újfajta terápiás lehetőséget fejlesztettek ki Svájcban a nehezen kezelhető leukémiás gyerekek számára - jelentette be csütörtökön a zürichi gyermekkórház.

2010.03.05 08:21MTI

Az eljárás lényege, hogy a kemoterápiának ellenálló sejtek visszanyerjék érzékenységüket, ezáltal pedig újra reagáljanak a kezelésre.

Az újfajta metódus központjában az obatoclax mesylate nevű hatóanyag áll - számolt be a svájci intézmény. Önmagában beadva a szer az egészséges és a leukémiás sejtekre is mérgező hatással van. A bevett kemoterápiás anyagokkal kombinálva azonban megsemmisíti a rákos sejteket. Normális esetben a legtöbb kemoterápiás szer programozott sejthalált vált ki a rákos sejtekben.

Amennyiben egy sejt mégis ellenálló, elnyomja ezt a hatást. Az obatoclax mesylate megváltoztatja a jel útját a sejtben, feloldja a sejthalál akadályozását, ezáltal pedig a sejt újra reagál a kemoterápiára. A kombinált terápia hatását extrém ellenálló leukémiás sejtjeken is sikerült bizonyítani. A kutatók közlése szerint most klinikai tanulmányok következnek.

Napjainkban a vérrákos gyerekek nagy részét hosszú távon gyógyítani tudják, a korábbiakhoz hasonlóan azonban minden ötödik kis beteg alulmarad a betegséggel folytatott harcban. Ezek nagyrészt azok az esetek, amikor a rákos sejtek ellenállók a kemoterápiával szemben. A Jean-Pierre Bourquin és Felix Niggli vezetésével folytatott kutatásokról a tudósok a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.