Meglepetés a gyógyászatban?

Több fajta leukémiára is alkalmas lehet a Roche egyik daganatellenes gyógyszere

Új indikációval bővült a Roche egyik rákellenes gyógyszerének alkalmazhatósága, miután az európai gyógyszer-engedélyezési hatóság támogatta a kemoterápiás szer használatát visszatérő krónikus limfocitás leukémiás (CLL) betegeknél.

2009.07.25 17:49medipress.hu

Egy nemrég lezárt tanulmány szerint a visszaeső és a kezelésekre rosszul reagáló CLL-es betegek esetében 10 hónappal hosszabb volt a progressziómentes időszak abban a csoportban, amelynek tagjai a szokásos kemoterápia mellé a Roche készítményét is megkapták.

Az eredmények hatására az Európai Unió humán gyógyszerekért felelős bizottsága (CHMP) az új klinikai javallat támogatása mellett döntött. A svájci gyógyszergyár egyik közleménye szerint az orvosoknak hamarosan lehetőségük lesz a kemoterápiás kezeléssel együtt a szóban forgó gyógyszert is felírni „olyan betegek kezelésére, akiknek a daganata kiújult vagy nem megfelelően reagált a terápiára.”

A Roche gyógyszerét az EU-ban és számos más országban elsődleges kezelésként korábban nem kezelt CLL terápiája során alkalmazzák. A CLL felnőttek körében a leggyakoribb leukémuiatípusnak számít, a nyugati civilizáció országaiban a leukémiások 30-40%-ánál fordul elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.