Az "elő-rákos" őssejtek ellenállnak a kemónak

Az ikrek, akik felfedték a leukémia titkait

Egy egypetéjű lány ikerpárról szóló tanulmány megváltoztatta a gyermekkori leukémia okaihoz fűződő elképzeléseket, mely felfedezés a betegség gyógymódját is forradalmasíthatja.

2008.02.21 19:53medipress.hu

A kutatókat a felfedezésre rávezető ritka helyzet az volt, hogy bár az ikerpár mindkét tagja ki volt téve a betegségnek, de az csak egyikükben fejlődött ki. A lányok vérében a vizsgálat során olyan rákos hajlammal bíró őssejteket találtak, melyek mindkettőt esélyessé tették a leukémiára. 

A kutatók abból a tényből, hogy a fentebbiek ellenére csak az egyik gyermekben jelent meg a betegség, arra következtettek, hogy két egymást követő mutációról van szó, melyek közül az első még a méhben történt és a gyermekek csontvelőjének vérképző sejtjeit érintette. Mivel azonban születésüket követően egyikük újabb, – kritikus – mutáción esett át, benne a betegség már ki tudott fejlődni. 

Mel Greaves, a Surrey megyében, Suttonban található Rákkutató Intézet professzora úgy véli, hogy az „elő-rákos” őssejtek képesek ellenállni a szokványos kemoterápiának, ezáltal visszaesést okozva a kezelt, illetve kezelésen átesett betegekben. Tariq Enver professzor szerint – akivel Mel Greaves közösen írta a Science folyóiratban megjelent tanulmányt –, a jövőben olyan új, illetve meglévő kezelési módszereket kell majd alkalmazni, melyek nemcsak a már rákos sejteket, hanem az „elő-rákos” őssejteket is megcélozzák. 

Az ilyen célzott kezeléssel el lehetne kerülni a jelenlegi módszerek gátló és gyakran káros mellékhatásait. Professor Greaves azt is kijelentette, hogy az ikerpár „elő-rákos” őssejtjeiben talált mutációt a TEL és az AML-1 elnevezésű gének összeolvadása okozta. Az ezzel összefüggésben elvégzett egérkísérletek szerint a hibrid TEL–AML-1 gént tartalmazó mutáns emberi sejtek az állatok csontvelőjébe fecskendezve önmegújítóvá váltak, csakúgy, mint a szóban forgó ikerpár esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.