A szerek a leukémia kialakulásától óvnak

Csonterősítő szerek védhetnek a sugárkezelés mellékhatásaitól

A csontok erősítésére, az oszteoporózis megelőzésére gyakorta alkalmazott szerek védhetik a rákos pácienseket a kezelésükre használt radioaktív sugárzás egyik káros hatásától, a leukémia kialakulásától - közölték amerikai kutatók vasárnap.

2009.04.21 10:06MTI

A biszfoszfonátok csoportjába tartozó két csontritkulás elleni szer állatkísérletekben elhalasztotta, illetve egyes esetekben megelőzte a hosszú távú, nagy dózisú radioaktív sugárzásnak kitett egereknél a leukémia kialakulását. Alexandra Miller, a marylandi Bethesdában, a Fegyveres Erők Radiobiológiai Kutatóintézetében azt vizsgálta, hogyan lehet a katonákat és az űrhajósokat megvédeni a radioaktív sugárzás káros hatásaitól.

Megállapításai hasznosak lehetnek azoknak az embereknek is, akik sugárterápiát kapnak. Az egyik vizsgált vegyület az etidronát hatóanyagú csontritkulás elleni szerhez hasonlít kémiailag, a másik pedig egy még kísérleti gyógyszerhez, az ibandronáthoz. Egyes humán vizsgálatok eredményei szerint ezek az anyagok megelőzhetik, hogy a rák csontáttétet képezzen, valamint arra is van már adat, hogy segítik a radioaktív urán eltávolítását a szervezetből. A besugárzott, de nem kezelt egerek mindegyike leukémiát kapott, majd 92-110 nap elteltével elpusztult.

Azok a kísérleti állatok azonban, akiknek befecskendezték a szereket, kisebb hányadban lettek leukémiásak, körülbelül az egerek fele, és később fejlődött ki náluk a betegség, 150-170 nappal a sugarazás után. A tanulmányt az Amerikai Rákkutató Társaság denveri találkozóján ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.