Csatarendben a zeller

Új utakon a leukémia ellen - segít a növényi flavonoid?

Az egyebek közt a zellerben és petrezselyemben megtalálható apigenin nevű növényi flavonoid fogyasztása segíthet megelőzni a leukémiát - közölték csütörtökön holland kutatók.

2010.01.28 15:42MTI

A hollandiai Groningeni Egyetem kutatóinak kísérletei azt mutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló apigenin alkalmas két típusú leukémiás sejt kifejlődésének gátlására. Az eredmény azt jelzi, hogy az apigenin ígéretes lehet a leukémia megelőzésében - mondta el Maikel Peppelenbosch, a Cell Death and Disease című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzője.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a vegyület növelheti a leukémiás betegeknél alkalmazott kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulását is.

Utóbbi tulajdonsága miatt inkább megelőzésre ajánlja, és használatának felfüggesztését javasolja a kemoterápia idejére. A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól.

Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a zellerben, petrezselyemben, vörösborban, paradicsomlében és más növényi élelmekben megtalálható apigenin a petefészekrák ellen is védő hatású.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.