Rákveszély a temetkezésben dolgozóknak

A formaldehiddel való érintkezés fokozza a leukémia kockázatát

A balzsamozásra használt formaldehiddel való érintkezés fokozza a leukémia kockázatát, ezért a temetkezésben dolgozók esetében nagyobb az ún. myeloid leukémia miatti halálozás, derül ki az amerikai kormány kutatóinak a Journal of the National Cancer Institute novemberi számában megjelent közleményéből.

2009.11.26 15:13medipress.hu

Az Országos Rákkutató Intézet Rák Epidemiológia és Genetika Részlegének munkatársai 1960-86. közt elhunyt temetkezési vállalkozók egészségügyi adatait elemezték. Családtagokkal és kollégákkal beszéltek, hogy megtudják, mennyit érintkezhetett az elhunyt a formaldehiddel, és hogy információkat szerezzenek a munkafolyamatokról. Kiderült, hogy a balzsamozással és ezért formaldehid közelében eltöltött évek számával nőtt a rákrizikó. Leginkább a több mint húsz évig balzsamozók voltak veszélyben.

A cikk szerzői szerint eredményeik tovább gyarapítják a formaldehid és myeloid leukémia közti kapcsolatot alátámasztó bizonyítékok tárházát. A myeloid leukémia a csontvelői vérképző sejtek túlburjánzásával járó betegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.