Rákkeltő vulkánok

A vulkánok és a rák kapcsolata

Egy új kutatás eredményei arra utalnak, a pajzsmirigyrákos megbetegedések kockázata magasabb azokon a területeken, ahol rendszeres az aktív vulkanikus tevékenység.

2009.11.25 13:11medipress.hu

A Szicíliában egyre növekvő pajzsmirigyrákkal diagnosztizált betegek számát mindezidáig az egyre jobb diagnosztikai eljárásoknak tulajdontották, ám olasz kutatók most arra világítottak rá, hogy az adatok hátterében más, legfőképpen környezeti tényezők is állhatnak.

Dr. Gabriella Pellegriti, a Cataniai Orvosi Egyetem endokrinológusa és kollégái 2002-től kezdődően fésülték át az újonnan pajzsmirigyrákkal diagnosztizált betegek adatait, és ezeket az eredményket összehasonltották abból a szempontból is, hogy az betegek közül mennyi származott az Etna vulkanikus környékéről, és mennyi Szicília más, ilyen szempontból érintetlen területeiről.

A kutatók eredményei azt mutatták, hogy a vulkanikus szempontból érintett területekről több mint kétszerannyi daganatos beteg származott, mint más régiókból. Ezen felül az is kiderült, hogy a papilláris daganatok a vulkanikus régióból származók esetében jóval gyakrabban hordozták az ún. BRAF V600E génváltozatot, amely az agresszívabb pajzsmirigyrák egyik ismertetőjele.

Az olasz tudósok azt nem tudják pontosan, mi okozhatja a vulkanikus környezet és a rákos betegség gyakorisága közötti összefüggést, de az már szinte közismert tény, hogy a vulkanikus tevékenység számos mérgező anyagot bocsát ki, ami a vizet is szennyezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.