Kőkorszaki apokalipszis

A globális katasztrófa vulkánjainkba van programozva

Igaz lenne az a meghökkentő elmélet, mely szerint egy vulkáni szuperkitörés után az emberiség létszáma néhány ezer főre csökkent, s az egész faj túlélése veszélybe került?

2008.12.16 11:36National Geographic

75 ezer évvel ezelőtt egy, a mai Toba-tó (Szumátra) területén lezajlott szuperkitörés több mint 800 köbkilométernyi vulkáni hamut szórt szét mintegy 2,5 millió négyzetkilométeres területen. Az erupció drámai pillanatait könnyen el tudjuk képzelni. De vajon milyen hosszú távú hatásai voltak az utóbbi kétmillió év legkatasztrofálisabb vulkánkitörésének az élővilágra – és azon belül az emberre – nézve?

Igaz lenne az a meghökkentő elmélet, mely szerint az emberiség létszáma néhány ezer főre csökkent, s az egész faj túlélése veszélybe került? És milyenek az esélyei egy újabb szuperkitörésnek a Földön? A látványos film egyebek mellett ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a választ.

A kérdést a National Geographic Channel filmje járja körbe december 16-án 03:00 és 14.00 órakor.

A globális katasztrófa vulkánjainkba van programozva

Bizonyított, hogy a múltban minden eddig ismert kitörésnél százszor hevesebb vulkánok pusztítottak a Földön. Megváltoztatták az éghajlatot és megölték az élőlényeket. Lehet, hogy a jövőben embermilliókat pusztíthat el egy tűzhányó? Pesszimista (vagy hatásvadász) vulkanológusok szerint a globális katasztrófa vulkánjainkba van programozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.