A Titán szirénjei

Aktív vulkáni tevékenység a Titánon

A Szaturnuszt, gyűrűrendszerét és holdjait tanulmányozó Cassini űrszonda legújabb adatai alapján feltételezhető, hogy a Titánt napjainkban is aktív vulkanizmus jellemzi.

2008.12.17 17:43National Geographic

A NASA, az Európai Űrügynökség és az olasz űrhivatal által közösen működtetett, a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda hömpölygés-szerű jelenségeket észlelt az óriásbolygó legnagyobb és talán legkülönlegesebb holdján, a Titánon.

Mindez aktív vulkáni tevékenységre utal - jelentették ki amerikai űrkutatók. Jonathan Lunin, az Arizonai Egyetem munkatársa szerint a Titán nem csak a közelmúltban volt geológiailag aktív égitest, hanem most is az. Már a Cassini korábbi észlelései alapján is lehetett feltételezni, hogy a hold felszínén lehetséges a vulkanizmus.

E tevékenység során nem a Földön megszokott láva, hanem főleg ammónia, metán és vízjég kerül a felszínre. Hold esetében a légkör megléte különösen szokatlan, azonban a Titánt a földinél is sűrűbb légkör veszi körül.

Javarészt metán alkotja, amely az ottani rendkívül alacsony hőmérséklet miatt nem gáz, hanem cseppfolyós formában van jelen, ami elpárologva metánfelhőket alkot, amikből olykor metáneső hullik.

A metán származása egyelőre nem ismert, de a legújabb észlelések alapján feltételezhető, hogy a jeges vulkánokból lökődik ki, és halmozódik föl.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.