Zabálás lesz vége

Az idei február sem múlik el torkoskodás nélkül

Idén február 18-án is érdemes ellátogatni kedvenc éttermünkbe, vagy akár új ízek felkutatására indulni az ország különböző régióinak vendéglőibe - hívták fel a figyelmet a nagysikerű Torkos Csütörtök szervezői a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten, ahol egyúttal a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Rozmaring-díjjal jutalmazott éttermeinek vezetői is átvehették kitüntetéseiket.

2010.02.04 16:19MTI

2010-ben, a Fesztiválok Évében is folytatódik a Torkos Csütörtök hagyománya. Az immár ötödik éve hatalmas népszerűségnek örvendő rendezvény idén február 18-ára esik. A sajtótájékoztató napjáig összesen 1170 étterem csatlakozott az akcióhoz, amelynek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon a vendéglők az a la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a vendégeik számára - mondta el Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

A tömeges asztalfoglalások miatt azonban idén már egyre több étterem döntött úgy, hogy egészen szombatig meghosszabbítja az akciót. Azok a vendéglátóipari egységek, amelyek részt akarnak venni a programban, egészen február 15-ig regisztrálhatnak a www.menjunkenni.hu internetes oldalon.

A tavalyi évben mintegy 1300 éttermet és 230 ezer vendéget mozgósító akció célja többek között a magyar konyha népszerűsítése, és az ország különböző régióinak gasztronómiai bemutatása. Ennek megfelelően az eddig csatlakozott éttermek 26 százalékát a budapesti, 74 százalékát a vidéki vendéglátóhelyek teszik ki. A siker érdekében idén a nagykereskedők és az éttermi beszállítók is részt vesznek a kampányban, és különböző kedvezményeket biztosítanak a mára védjeggyé vált torkos matricával rendelkező éttermeknek.

A január 13-ig regisztrált vendéglők névsorát többek között a Népszabadság február 4-i mellékletében, illetve a MT Zrt. januárban megjelent, Itthon otthon van című turisztikai mellékletében böngészhetik az érdeklődők. A Torkos Csütörtök persze nem csupán az egyetlen olyan kezdeményezés, amely a hazai bor és gasztronómiai lehetőségek népszerűsítését szolgálja - mondta Niklai Ákos, az MT Zrt. elnöke.

A májusi Nyitott Pince-napokon például országszerte mintegy 150 borospince várja kedvezményes, vagy akár ingyenes borkóstolókkal a látogatókat, illetve a Márton-napi Libatour, és a külföldi gasztronómiai lapok képviselőinek szervezett itthoni tanulmányutak is mind a magyar konyha és ízvilág népszerűsítését szolgálják. Az ételkínálat mellett persze, fontos a kulturált, vendégbarát étteremkép kialakítása is.

Az 1994 óta létező Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny vendéglátóiparban tevékenykedő nyerteseit így 2006 óta az úgynevezett Rozmaring-díjjal jutalmazza az MT Zrt. A 2009-es elismeréseket Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára adta át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.