A zene gyógyír

Kenny Rogers zenéje áldás a stroke-os betegeknek

A zene gyógyír lehet a stroke-os betegek számára, amint Mike Pansom hátborzongató élményei is bizonyítják.

2010.01.05 08:08medipress.hu

Az orvosok szerint Pensom, akinek nagy mértékben romlott a látása a stroke miatt, kétségtelenül jobban látott, mikor kedvenc énekesét, Kenny Rogerst hallgathatta. Pensom maga is határozottan állította, hogy Kenny Rogers zenéje segít rajta.

A férfi a BBC Newsnak elmondta, hogy amikor Kenny Rogers számokat játszottak neki, képes volt olyan dolgokat is meglátni, amit korábban nem sikerült. Professor Glyn Humphreys, a Birminghami Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa kifejtette, a stroke-os betegek közel 60 százaléka szenved látási zavaroktól.

Olyan esetekben, amikor a térlátásért és térben való tájékozódásért felelős jobb agyfélteke sérül, a beteg nem érzékeli a bal oldalán lévő teret. Pemson esete azonban azt mutatja, ez az állapot megváltozik, ha meghallja kedvenc zenéjét. „Egy számítógép elé ültettek, és különböző képeket mutattak. A sérült látásom miatt a képek egy részét nem láttam a bal alsó sarokban. De amikor Kenny Rogerst játszottak, többet láttam a képekből. Nincsenek modern zenelejátszóim, de szeretem hallgatni a régi CD-imet, és most, hogy tudom, hogy ez segít, még több zenét hallgatok majd.” – mondta Pensom.

Andrea Lane a brit Stroke Szövetség munkatársa így összegezte az eseményeket: „Ez a vizsgálat számos érdekes eredményt hozott, és gondolatébresztő volt a stroke-os betegek rehabilitációját és a zeneterápia hasznosságát illetően.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.