Viltigo - a bőr foltokban veszíti el barnaságát

Pigmenthiányos betegségben szenvedett Jacko is?

Feketeként született, fehérként halt meg, ő Michael Jackson. Amiről viszont sokan nem is tudnak, hogy - bőrszínéből adódóan - nem identitászavartól szenvedett, hanem vitiligo-tól, azaz pigmenthiánytól, írja a Brigitte.de. Az ötven évesen elhunyt sztár a műtétek sorozatával pedig csak megpróbálta eltüntetni a betegség látványos jeleit.

2009.07.14 18:00medipress.hu

A vitiligo során a bőr foltokban veszíti el eredeti barnaságát, s ezeken a helyeken teljesen pigmentmentes, hófehér marad ez a réteg. A sejtek ezeken a területeken nem tudnak festékanyagot, azaz melanint előállítani, amely nemcsak színt ad, hanem véd a leégés ellen is. E fehér foltok bármilyen életkorban jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik.

A színhiányos részek ritkán maradnak állandó méretűek, általában lassú növekedésnek indulnak, amely néha mégis évekre, vagy véglegesen megáll, néha váratlanul rohamossá válik, ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz. A vitiligo pontos oka egyelőre ismeretlen.

Egyes feltételezések ezt az autoimmunbetegséget az immunrendszer hibás működésével magyarázzák: a rosszul működő rendszer a melanintermelő sejteket támadja meg, és pusztítja el. Ennek az ártalmatlan betegségnek semmilyen komolyabb egészségügyi következménye nincs, viszont - látványos tünetei miatt - annál nagyobb lelki terhet ró az érintettre. A vitiligo jelenleg nem gyógyítható, kezelési módszerek léteznek, melyek esetleg segíthetnek csökkenteni vagy megszüntetni a pigmenthiányt. Feltehetőleg manapság az emberek mintegy 2 százaléka érintett vitiligós pigmenthiányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.