Ekkora felhajtást még nem láttak

Képek - Michael Jackson búcsúztatása rekordot döntött

A Michael Jackson búcsúztatása körüli médiafelhajtás volt a legnagyobb, egy amerikai kutatóintézet szerint a sajtó többet foglalkozott vele, mint bármelyik más híresség temetésével az utóbbi évtizedekben.

Michael Jackson-t az egész világon gyászolják képgaléria

2009.07.11 11:35MTI

A Global Language Monitor médiafigyelő csoport megállapította: Michael Jackson búcsúztatására nagyobb figyelmet fordított a világsajtó, mint a rangsorban következő II. János Pál pápa, Ronald Reagan amerikai elnök, Diana walesi hercegnő és Teréz anya temetésére.

A popkirály temetése - Fotó: Sky News

A GLM a nyomtatott és az elektronikus sajtóban megjelent hírek számát mérte az elhalálozás napjától a temetés napjáig.

Jackson esetében a 2009. június 25. és július 8. közötti időszakot figyelték, II. János Pál esetében a 2005. április 2-5. közötti időszak volt a mérvadó, míg Reagan, Teréz anya és Diana esetében a 2004. június 5-10., az 1997. szeptember 5-14., illetve az 1997. augusztus 31. és szeptember 7. közötti napokat vizsgálták.

Kiderült, hogy Jacksonról 18 százalékkal több hír látott napvilágot a globális nyomtatott és elektronikus médiában, mint II. János Pál pápáról.

A kutatás a világ 5000 vezető lapjára és internetes híroldalára terjedt ki, nem vették viszont figyelembe az új jelenségnek számító blogokat és közösségi portálokat.

Jacko gyermekei a búcsúztatáson - Fotó: Sky News

Kizárólag a búcsúztatások webes megjelenését összehasonlítva szintén Jackson vezet, több mint tízszeres mértékben lekörözve az e tekintetben második Ronald Reagant, akit II. János Pál, Diana hercegnő és Teréz anya követ.

A texasi központú GLM egy kapcsolódó kutatásban azt is megállapította, hogy a popkirály halála a 21. századi internetezés korában a második legnagyobb sztori volt.

A webes híroldalak megjelenései, továbbá a blogok és közösségi portálok említései alapján ennél csak egy eseményt övezett nagyobb médiaőrület: Barack Obama amerikai elnökké választását.

Michael Jackson halálának akkora a hírértéke, hogy felmerült: a kongresszus fogadjon el nem kötelező érvényű, jelképes határozatot a popsztár távozásáról.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke azonban nem támogatta a javaslatot. Úgy fogalmazott, hogy egy ilyen határozat teret engedne a Jackson életével kapcsolatos eltérő nézeteknek, s erre szerinte jelenleg nincs szükség.

Olvassa el, milyen hírességek vettek részt Jacko búcsúztatásán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.