A pigmenthiányos állapot

Pigmenthiány ellen feketebors

A feketebors hozhat új kezelési módot a bőr fehér foltokkal járó, pigmenthiányos állapotára - állítják brit kutatók. A vitiligo néven ismert betegségre a British Journal of Dermatology szaklapban megjelent tanulmány szerzői, a londoni King's College munkatársai ajánlanak új gyógymódot.

2008.02.22 14:28MTI

A pigmenthiányos állapotot, mely minden száz emberből egyet érint, eddig egyebek közt kortikoszteroidokkal kezelték. A kortikoszteroidok gyulladáscsökkentők, kémiai szerkezetük hasonló a mellékvesékben termelődő, a különböző stresszhatások leküzdését segítő hormonokhoz. A pácienseknek kevesebb mint negyede reagál rá jól. Fényterápiával és UV besugárzással is próbálkoztak már az orvosok, ám a gyógyítás hosszadalmas és gyakori a kiújulás.

Az ultraibolya kezelés ráadásul sokszor foltos bőrt eredményez és növeli a bőrrák kockázatát is. A vitiligo ismeretlen eredetű rendellenesség, melyben hiányoznak a bőrből a működő melanociták. Átlagosan húszéves kor körül jelenik meg az arcon, kézfejen, hónalj, a törzsön és a sípcsont feletti bőrön. A pácienseket pszichológiailag általában nagyon megterheli a mindenki számára látható elváltozás. A feketeborsból (Piper nigrum) kivonható piperinnek és szintetikus származékainak hatását vizsgálták a brit kutatók egerek bőrén. A kísérletekben vagy csak piperint alkalmaztak, vagy kombinálták az ultraibolya besugárzással.

Önmagában használva a piperin és két származéka hat hét alatt világos barna árnyalatig növelte az eredetileg fehér foltok pigmentáltságát. A kombinált kezelés során még jobb eredményt értek el, sötétebb lett a bőr és hosszabb ideig tartott a szín. A kutatók úgy vélik, hogy a piperin stimulálja a bőrben a pigment sejtek, a melanociták termelődését. "Kimutattuk, hogy a piperines helyi kezelés növeli a bőr pigmentációját" - közölte Antony Young kutatásvezető.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.