A Denevérember minden bizonnyal kialvatlan

Lenne Ön a Batman?

Batman egyik kedvelt tulajdonsága, hogy ellentétben a többi híres szuperhőssel, semmiféle természetfeletti képességgel nem rendelkezik.

2009.04.30 15:10MTI

Nem volt radioaktív fogkeféje, mely elképesztő erőt és sebességet adott neki, ahelyett, hogy pajzsmirigy rákot okozott volna. Erejének forrása nem egy különleges gyűrű vagy palást, de nem is a görög istenek adománya volt. Ellenben Batman képzett atlétikai és harcművészeti képességekkel, fejlett izmokkal és éles elmével volt felfegyverkezve, hogy életét a gonosz elleni küzdelemnek szentelhesse.

A Batman történetek, melyek legkorábban 1939-ben „Bat-Man” néven jelentek meg képregény formájában, egyik magától értetődő témája az volt, hogy bármelyik ember képes lehet Sötét Lovaggá válni, megfelelő testedzés és a harisnyanadrág viselésére való hajlam által.

De vajon valóban igaz, hogy egy egyszerű halandó képes annyit edzeni, hogy Batmanné váljék?

A kérdés megszállottjaként, E. Paul Zehr az angol kolumbiai Victoria Egyetemről, aki az idegtudományok és a kineziológia professzora, aki ráadásul a harcművészetek szakértője is, módszeresen elemezte Batman munkájának, mint aspektusát, kezdve a fizikai erőnléttől, mely a bűnözőkkel való küzdelmekhez szükséges egészen a speciális öv kifejlesztésének lehetőségétől, melyen Batman a különféle kellékeit hordta.

A válasz, mely részletesen Zehr könyvében, a „Becoming Batman: The Possibility of a Superhero”-ban olvasható, nos igen, meglehet. Meglepő lehet mennyi minden szükséges azonban ehhez egy időben: a genetikai csodálatos közreműködése, akarat, pénzügyi jólét, megfelelő környezet és rengeteg, de rengeteg szabadidő.

A szent testedzés, Batman


Felérni Batman erejéhez lehet a legkisebb erőfeszítés, mondta Zehr, de ez is eltart egy darabig. A súlyokkal végzett napi erőnléti edzéssel, annak tudatában mire készül az ember háromtól öt évig terjedő idő kéne ahhoz, hogy elérje maximális fizikai erejét. Arnold Schwarzenegger, csak hogy példával szolgáljunk, több, mint öt évig edzett folyamatosan, mielőtt megnyerte első Mr. Universe címét. Itt segíthet a genetika, mondta Zehr. Lehet, hogy olyan keményen eddzen valaki, mint Schwarzenegger vagy Batman anélkül, hogy olyan tömeggyarapodást érjen el.

Ez több genetikai tényező együttes eredménye, mint például a miosztatin nevű fehérje magas koncentrációja a szervezetben, mely megakadályozza az izomszövet növekedését. Batmannek valószínűleg nem volt ilyen jellegű problémája.

De Batman több, mint egy izomtömeg. Mestere a judonak, tae-kwon-donak, ninjutsu-nak és talán még néhány más harcművészetnek. Ezek tökéletes elsajátításához Batmannek további hat vagy akár tizenkét évre lenne szüksége. Aztán szükség van arra a higgadtságra is, melynek segítségével mindezen képességeket a valóélet helyzeteiben az utcán is uralni képes az ember. Ezt a rendőrök valóságalapú-edzésnek nevezik, mely további hat-nyolc év képzést jelent Zehr szerint.

Multimilliomosnak lenni a 2008-as gazdasági világválság előtt megkönnyíti a dolgokat. Batman nappal Bruce Wayne-ként a gondtalan bohémélet leple mögött megteheti, hogy minden nap eddzen. Ennek ellenére, még Batman minden megörökölt genetikai tényezője és pénze ellenére is szüksége lenne tizenöt-húsz évre, hogy felkészüljön a munkára.

De vajon kibírná?

Életben maradás

A legnehezebb rész abban, hogy Batman legyen, Zehr elmondása szerint az, hogy az ember Batman maradjon. A különböző sérüléseknek ugyanis biztosan meg lenne a böjtje. A test folyamatos igénybevétel minden bizonnyal íngyulladáshoz, ismétlődő sérülésekhez és nagy valószínűséggel ízületi gyulladáshoz vezetne, melyet az idősebb, visszavonult professzionális futball játékosoknál látunk.

Továbbá Batman alapos ütlegeket szenved el legtöbb éjszakai kiruccanásán. Rengeteg ütést szenvedett el a fejére és minden bizonnyal több agyrázkódása is volt. Ennek hosszú távú hatása lehet az emlékezet kiesés, a depresszió melyek a bűnözés elleni harcot igencsak megnehezítenék. Tény, hogy Batman képtelen lenne visszatérni az utcára minden éjjel, mondta Zehr.

Figyelemre méltó öngyógyító ereje kéne, hogy legyen. Lehetséges a csontokat és izmokat úgy edzeni, hogy azok erősebbé váljanak. Sokkal kevesebbet tudunk viszont arról, hogy milyen genetikai előfeltételek szükségesek egy komoly sérülésből való gyors gyógyuláshoz.

Fogadja el ezt a munkát és…

A stressz valószínűleg bárkinek betenne, ha az illető Batman lenne. Gondoljon bele a az elkövetett öngyilkosságok magas számára a rendőrtisztek és katonák közt, akik nap mint nap szembesülnek a bűnözéssel és a halállal.

Batmannek rendíthetelen akarattal kell rendelkeznie. Nem számíthat viszont családja támogatására - egyrészt mert nincs neki, másrészt ideje se lenne komoly személyes kapcsolatokra. Batman minden bizonnyal kialvatlan. Önmagában nem volna olyan rossz egyfolytában éjszaka dolgozni, bár az éjjel dolgozók betegségre és rákra való hajlama magasabb, mint a rendes nappali műszakban tevékenykedőké.

De Batman nappal is ébren van!

A legfontosabb üzenet úgy hangozhat, hogy senki sem lehet Batman, vagy legalábbis nem sokáig. De ne hagyja, hogy ez letörje, mondta Zehr. Batman egy dologra mindenképp megtanít minket: hogy egy váratlan és megrázó esemény (Batman végignézte saját szülei meggyilkolását) meghatározó pontja lehet életünknek, amely maximalizálja képességeinket, hogy a világért valami kis jót tegyünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.