Gyűjtők, figyelem!

Karikatúra árverésen Batman, Superman és a Sárga tengeralattjáró

Negyedik karikatúra és képregény aukcióját rendezi november 23-án a kArton Galéria a Műcsarnokban, az Art Fair vásár utolsó napján. Az előzetes kiállítás már látható az Alkotmány utcai galériában, majd 20-tól a Műcsarnokban.

2008.11.12 18:20MTI
Klasszikusokra is lelhet az érdeklődő.

A 114 tétel igen változatos időben, műfajokban, stílusban. A legkorábbi darabok még a 19. századi alkotóktól származnak (Mühlbeck Károly, Hatos Sándor), jó néhány tételt 20. század eleji klasszikus rajzolók jegyeznek (Gugi Sándor, Márton Lajos, vagy a neves parlamenti rajzoló Gáspár Antal), képviselve van II. világháború utáni korszak, külön kategória a Lúdas Matyi rajzolóinak blokkja.

Feltűnnek benne a 70-es, 80-as évek legendás karikatúristáinak alkotásai, Kassóé, Vasvári Annáé, Brenner Györgyé, Kaján Tiboré, Mészáros Andrásé, Várnai Györgyé, Pusztai Pálé, Réber Lászlóé. Miként a műfajt feszegető, legifjabb, street art művészek is gazdagítják a kínálatot. Mindemellett külföldi grafikusok művei is ott sorakoznak a falakon.

A legizgalmasabbnak egy szignált, Andy Warhol akvarell tűnik, egy rózsaszín cica rajza (One blue Sam). Ezért a lapért 1,5 millió forintot, az aukció legmagasabb árát kérik.

A 2004-ig arcát, kilétét titkoló, angol grafittis, Banksy nagyméretű szitanyomata, a Szűz Mária / Mérgezett Mária, 250 ezer forintos kikiáltási árat kapott. 60 ezer forintért lehet megszerezni a magyar street-artos Stark Attila Maki című tenyérnyi vásznát.

Az amerikai Bob Kane, Batman figurájának megteremtője, élete végéig sokszor elővette legnépszerűbb teremtményét, a denevérembert. Egy mail art művét, egy légpostai borítékra, filctollal rajzolt, aláírt, 1992-re datált Batman fejet 50 ezer forintra tartanak.

Curtis D. Swan 1983-as, tussal rajzolt, ragasztott betűs Superman képregény oldala 40 ezer forintot ér. 60 ezer forintot kóstál Moebius, alias Jean Giraud képregényrajzoló szignált szitanyomata, a művész neve Az idő urai című francia-magyar koprodukciós rajzfilm révén Magyarországon is ismert.

Jean Cocteau A tenger és az álom kép-versének szövegét egy tusrajza köré illesztette, a szignált lapot 120 ezer forintra tartják. A huszonéves nemzedéket képviselő Blik vászonra készült nyomatát és Nikon akrill festményét 70, illetve ezer forintért lehet megvenni. Herman Lipót aktja, Pólya Tibor két portréja bármelyik művészeti aukción is jó eséllyel indulhatna 20, illetve 8-8 ezer forintos kikiáltási áron.

Vogel Erik sem volt karikatúrista, színházi díszleteit, jelmezeit, franciásan könnyed rajzait, vagy a Színházi Életben megjelent illusztrációit ismeri a közönség. Most négy humoros akvarelljét árverezik, 20 és 45 ezer forint közötti árakról. Áldor Pétertől 16 lapon Popeye kalandjainak erotikus feldolgozása 80 ezer forint .

Zórád Ernő legendás grafikus, könyvillusztrátor, diafilm és képregény rajzoló volt. Szívesen festett tájakat és eltűnt városrészeket. Legismertebb, Tabán című sorozatából most is lehet licitálni a 400 ezer forintról induló, Romantikus pestiek a Tabánban (Holdvilág utca) akvarelljére.

Egy romantikus rajzocska, az 1941-ből való Juhász és a lány 70 ezer forint. Zórád képregényei hallatlan népszerűségre tettek szert, ezúttal a Három testőr, a Fekete Front, Az időspirál képregény egy-egy oldalának eredeti tusrajzát lehet megszerezni 40-50 ezer forintért.

A Walt Disney stúdió híres rajzolójától, William Van Horntól egy Donald kacsa ceruzarajz 36 ezer forint, Heinz Edelmann fázisrajza a Yellow Submarine (Sárga tengeralattjáró) rajzfilmhez 50 ezer forint.

Olyan rajzfilmes cellekre is lehet licitálni, mint a Scooby Doo, a Spongya Bob és a Bambi. Vagy a Panoráma stúdió Dr. Bubójára, Szaffijára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.