A kerek, a lukas, a szögletes....

A minőségi csokoládék jobban fogynak húsvétkor

A magyar vásárlók először 1920-ban kóstolhatták meg az első csokoládétojást. Manapság majdnem ezer tonna édesség kerül ilyenkor a fogyasztók kosarába, amelyek között egyre több a jó minőségű csokoládé.

2009.04.06 12:16MTI

Tavaly húsvétkor 2,7 milliárd forintért vásároltak édességet a magyarok. Míg régebben az olcsó, bevonó-masszából készült figurák voltak a legnépszerűbbek, addig az utóbbi két évben megfordult a trend, és a jobbféle csokoládékból fogy több - tájékoztatta az MTI-t az Édességgyártók Szövetsége.

Minőséginek a 35 százalékos kakaótartalommal készült csokoládéféléket nevezik, de az igazán pozitív élettani hatású, táplálkozástudományi szempontból előnyös édességeknél ez az arány még magasabb. Húsvétkor csokoládétojásra és más figurákra költünk a legtöbbet, tavaly 2,3 milliárd forintot, 164 millió forintért húsvéti zsákok, 252 millió forintnyi értékben pedig játékkal is kiegészített ajándékcsomagok kerülnek a vásárlói kosarakba.

Az ünnepi étkezésünk során különösen fontos az, hogy az édességeket csak a főétkezések után, tehát ne nassolás gyanánt fogyasszuk, életmódunk pedig aktív, mozgásban gazdag legyen.

Menjünk kirándulni a természetbe, autó helyett a gyaloglást válasszuk - javasolja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A www.edestenyek.hu weboldalon húsvéti csokoládé és életmód kvíz figyelmeztet a csokoládéfogyasztással, az ünneppel, az egészséges táplálkozással és az életmóddal kapcsolatos tudnivalókra.

A húsvéti tojások csokoládéból való készítésének pontos dátuma nem ismert, ám a húsvéti, festett tojásé igen: először 1605-ben említi egy strassburgi krónikás, akkor még csak egyszínű piros, illetve arany festéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.