Csak a csoki

A csoki Mikulás forgalom 1 milliárd forintos lehet

Az elmúlt évek trendje alapján csoki Mikulásból mintegy 1 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalom várható az idén - állapítja meg a Nielsen piackutató intézet a legutóbbi három év karácsonyi édesség-szezonjának adatai alapján.

2008.11.26 17:24MTI

A szerdán közölt összesítés szerint az ünnepi csokoládék legutóbb november-januárban mért kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 2,2 milliárd forintot, ami 9 százalékkal magasabb az előző szezonnál. Mennyiségben a bolti eladások 840 tonna körül alakultak, ami viszont 4 százalék csökkenés az előző évhez képest.

Az üreges csokoládék november-januári forgalmának több mint 80 százalékát a Mikulás forma teszi ki. A csomagok közül legkedveltebb az, amely az édesség mellett játékot is tartalmaz, ez az eladott mennyiségből 45 százalékkal részesedett a legutóbbi szezonban.

Az adventi kalendárium a forgalom 44 százalékát, míg a speciális édességcsomagok a 11 százalékát tették ki. Az ünnepi édességek közt a tejcsokoládé a legelterjedtebb alapanyag, részaránya 53 százalék, míg a nugáté 42 százalék. A vegyes és az étcsokoládé részaránya egyaránt 2-3 százalék között mozog.

A Nielsen felmérése szerint a decemberi szezonális édességek fő beszerzési forrása egyre inkább a hipermarket: értékben és mennyiségben is 57 százalék jutott rá a legutóbbi szezonban.

A hagyományos, 400 négyzetméternél kisebb üzletek 18 százalékkal, a szupermarketet és diszkontot egyesítő 400-2.500 négyzetméteres üzletek 25 százalékkal részesedtek az eladásokból - áll a Nielsen összegzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.