Mit kíván a szervezetünk?

Hét érv a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az ember hús- vagy növényevőnek teremtetett-e. Mivel nincs két egyforma köztünk, legjobb, ha e tekintetben szervezetünk jelzéseire hallgatunk.

2010.05.19 12:39ideal.hu

Mindazonáltal érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt beiktatnunk az étrendünkbe – mindig olyat és annyit, ami és amennyi éppen jólesik. A leghelyesebb, ha tőlünk telhetően a leginkább jóízűen táplálkozunk – és aztán el is feledkezünk az evésről. (Nemritkán éppen azok betegednek meg, akik túlzott figyelmet fordítanak az elfogyasztott ételek vitamin- és ásványianyag-tartalmára, illetve összetételére – és minél több erőfeszítést tesznek ennek érdekében, annál inkább tapasztalják, hogy a tökéletes étrend, mint olyan, nem létezik.)

A zöldségeket és a gyümölcsöket azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül – már csak az alábbi kedvező tulajdonságaik miatt is célszerű napi étkezésünk részéve tennünk őket.

A növények áldásos hatásai


1. Vízhajtó tulajdonságuknál fogva elősegítik a szervetlen sók távozását – a szervezet pedig valósággal fellélegezhet.

2. Az emberi szervezet számára optimális arányban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat – bár a fenti állítás a mezőgazdasági kemikáliák széles körű alkalmazásának „eredményeképp” egyre kevésbé igaz. A legjobb, ha a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett – és orvossal való konzultációt követően – időről időre valamilyen étrend-kiegészítőt is szedünk.

3. A bennük lévő antiszeptikus és antibiotikus anyagoknak köszönhetően kisebb eséllyel betegszünk meg, illetve gyorsabban gyógyulunk fel, végső soron kevesebb gyógyszerre lesz szükségünk.

4. Rosttartalmukból adódóan gyorsítják az anyagcserét. Ily módon megelőzik a salakanyagok pangását a bérrendszerben – azon belül is főleg a vastagbélben –, s ezáltal a szervezet visszamérgeződését.

5. A bennük lévő enzimek biztosítják a hatékony emésztést. Fontos azonban, hogy nyers, vagy legalábbis kíméletesen párolt, illetve blansírozott növényeket fogyasszunk, mivel az intenzív hőkezelés hatására az enzimek sérülnek, tönkremennek. Egyes nézetek szerint a főtt zöldségeknek legfeljebb a levét érdemes elfogyasztani – ami persze nyilvánvalóan túlzás, némi igazság azonban fellelhető benne.

6. A szervezet pH-értékét fokozatosan „eltolják” lúgos irányba. Ezzel ugyancsak számtalan betegségnek elejét vehetjük.

7. A természetes körülmények között termesztett zöldségek és gyümölcsök rengeteg napfényt, azaz napenergiát kapnak, melyet elraktároznak magukban. Fogyasztásuk révén mi is hozzájuthatunk a napenergiához.


Jellemerősítő növények

Az indiaiak az egyes növényekhez különböző minőségeket, illetve hatásokat rendelnek, melyek értelemszerűen befolyással vannak szellemi-lelki egészségünkre, s ezáltal a jellemünkre is:

– ananász – önbizalom, magabiztosság
– avokadó – jó memória
– banán – nyugalom és alázat
– barnarizs – szelídség, kontemplatív hajlam erősítése
– bogyós gyümölcsök – a gondolatok tisztasága
– cseresznye – vidámság
– datolya – gyengédség
– földieper – méltóság
– gabonák – jellembeli szilárdság
– körte – békesség
– kukorica – szellemi frissesség
– málna – jóindulat, jóhiszeműség
– narancs, citrom – az agyműködés serkentése, antidepresszív hatás
– őszibarack – önzetlenség, másokra való odafigyelés
– paradicsom – szellemi erő
– répa – bátorság
– saláta – nyugalom
– spenót – egyszerűség
– szőlő – odaadás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.