Ötnapos karcsúsító zöldségdiéta

Téli zöldségekkel a karcsú vonalakért

Karácsonyi gasztronómiai "bűneink" nyomát csak sok ballasztanyaggal tüntethetjük el a szervezetünkből.

2009.02.23 10:13ideal.hu

Ezzel párhuzamosan védekezőrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük, a szabad gyököket pedig bioanyagokkal blokkolhatjuk. Ezen az alapon készült a következő diéta. Aki jóvá szeretné tenni év végi „bűneit”, és szívesen megszabadulna néhány felesleges kilótól, nyugodtan vágjon bele az alábbi ötnapos diétába! A napi 1200 kalória (5023 J) nemcsak jóllakottságot eredményez, hanem ízletes és változatos étkezéseket is biztosít.

1. nap

 Reggeli
Vágjunk félbe egy zsemlét, és vékonyan kenjük meg félzsíros vajjal! Egyik felére tegyünk 1 szelet sovány sajtot, a másikat pedig kenjük meg kalóriaszegény eper- vagy málnadzsemmel! 

Ebéd
LAZACROLÁD ANANÁSZOS VÖRÖSKÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
3 szelet lazac,
só,
bors,
paprikakrém,
1 kávéskanál fűszerkeverék,
10 dkg burgonya,
1 db kis ananász,
1 db mogyoró­hagyma,
20 dkg vöröskáposzta,
1 kávéskanál félzsíros margarin,
1 szem szegfűszeg,
1 kávéskanál citromlé,
1 kávéskanál olaj,
édesítőszer.

A lazacot megsózzuk, megborsozzuk, és megkenjük a fűszerkeverékkel elkevert paprikakrémmel. Ezután feltekerjük, és hústűvel összetűzzük. Megfőzzük a megpucolt burgonyát. Az ananászt meghámozzuk, kis darabokra szeljük. A hagymát felaprítjuk, a káposztát csíkokra vágjuk. A felhevített margarinban megpároljuk a hagymát és a káposztát. Hozzáadjuk a szegfűszeget, citromlét, és felengedjük 50 ml vízzel.

Lefedve 20 percig főzzük. A főzési idő felénél beletesszük az ananászkockákat is. A lazacroládokat a felhevített olajban fél percig sütjük. Kis vizet öntünk alá, majd lefedve 5 percig főzzük. A burgonyát leszűrjük, és összetörjük. Az ananászos vöröskáposztát sóval és édesítőszerrel ízesítjük. A tört burgonyával és a halroládokkal együtt tálaljuk. 

Vacsora
RÁNTOTT ZELLER MANGÓMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
15 dkg zeller,
só,
1 tojás,
bors,
liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz,
1 kávéskanál félzsíros vaj,
negyed mangó,
1 evőkanál joghurt,
fél kávéskanál rózsabors

A meghámozott zellert ujjnyi szeletekre vágjuk, és forrásban levő, sós vízben 7 percig blansírozzuk. A tojást elkeverjük a sóval, borssal. A lecsepegtetett zellert bepanírozzuk, majd forró vajon aranybarnára sütjük. A meghámozott mangó húsát kockákra vágjuk, majd összeturmixoljuk. Elkeverjük a joghurttal és a rózsaborssal. A rántott zellert a mangómártással tálaljuk.


Napközbeni falatkák

- Zöldséglevesben megfőzött zeller, kelbimbó, kínai kel, káposzta, karórépa, kelkáposzta vagy cékla maradéka.

-  Narancs, grépfrút, alma.

-  1,5 dl citromlével ízesített zöldséglé, céklalé, sárgarépalé.

-  Savanyú káposzta 1 dl zöldséglével.

-  1,5 DL PARADICSOMLÉ TABASCOSZÓSSZAL ÍZESÍTVE.

2. nap

Reggeli
Kenjünk meg egy szelet paraszt- kenyeret félzsíros vajjal! Keverjünk össze 40 g sovány túrót 1 kávéskanál vegyes zöldfű­szerrel, sóval, borssal, és tegyük a kenyérre! Igyunk hozzá 150 ml, frissen préselt narancslevet!

Ebéd
PISZTRÁNG MUSTÁROS KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók:
20 dkg káposzta,
1 kávéskanál félzsíros vaj,
1 kávéskanál magos mustár,
zöldségleves,
10 dkg burgonya,
só,
15 dkg pisztrángfilé,
bors,
fél csokor kapor

A megtisztított káposztát szeljük ujjnyi vastag gerezdekre! Torzsáját hagyjuk rajta, hogy ne essen szét! Felhevített vajon rövid ideig süssük mindkét oldalát! Adjuk hozzá a mustárt, és engedjük fel kevés zöldséglevessel! Lefedve 20 percig főzzük! A meghámozott burgonyát is főzzük meg forrásban levő, sós vízben! A pisztráng mindkét oldalát süssük 3 percig! Végül sózzuk, borsozzuk! Tegyük tányérra a burgonyát, a mustáros káposztát és a sült pisztrángot! Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott kaporral!

Vacsora
KÍNAI KELROLÁD
Hozzávalók:
50 g gomba,
db mogyoróhagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál olaj,
fél csokor kapor,
60 g főtt rizs,
só, bors,
4 db kínai kellevél,
10 dkg paradicsompüré,
1 ág kakukkfű

Felhevített olajon megpároljuk a felaprított hagymát, fokhagymát és a felszeletelt gombát. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és a rizst. Sóval, borssal fűszerezzük, majd félretesszük. A kínai kelleveleket forrásban levő, sós vízben 4 percig blansírozzuk. 2-2 levelet egymásra terítünk, rátesszük a rizses keveréket, és a leveleket összetekerjük. A roládokat edénybe tesszük, ráöntjük a paradicsompürét, és lefedve 10 percig főzzük. Tálaláskor szórjuk meg kakukkfűvel!


3. nap

Reggeli
Vágjunk félbe egy rozsos zsemlét! Mindkét felét vékonyan vajazzuk meg! Az egyik felére kenjünk kalóriaszegény meggylekvárt, a másikra tegyünk egy szelet zsírszegény sajtot! 

Ebéd
PONTY FEKETEGYÖKÉRREL, PETREZSELYEMSZÓSZBAN

Hozzávalók:
10 dkg burgonya,
só,
20 dkg feketegyökér,
1 kávéskanál sovány vaj,
15 dkg pontyfilé,
1 kávéskanál olaj,
fél csokor petrezselyem,
1 evőkanál tejföl,
fél kávéskanál ételsűrítő,
bors

A burgonyát főzzük meg forrásban levő, sós vízben! A meghámozott feketegyökeret vágjuk 3 cm-es darabokra, és a vajban pároljuk meg! A pontyfiléket forró olajon pirítsuk meg! A felaprított petrezselymet tejföllel és ételsűrítővel keverjük el, majd adjuk hozzá a feketegyökeret! Sóval, borssal fűszerezzük! A halfiléket sós burgonyával és a feketegyökérrel tálaljuk. 

Vacsora
SÜLT KECSKESAJT RADICCHIÓVAL

Hozzávalók:
30 g radicchio,
1 db kis alma,
1 kávéskanál citromlé
, 1 kávéskanál méz,
1 kávéskanál dióolaj,
50 g kecskesajt,
2-3 salátalevél,
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

A radicchiót csíkokra szeljük. Hozzáadjuk a kimagozott, gerezdekre vágott almát. Összekeverjük a citromlét 1 evőkanál vízzel, a mézzel, olajjal, és a salátára öntjük. A kecskesajtot forró grillen megsütjük, majd a salátával és a kenyérrel tálaljuk.


4. nap

Reggeli
Megkenünk egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sovány vajjal. Ráteszünk egy szelet sovány sajtot, és fél grépfrútot eszünk hozzá. 

Ebéd

KARÓRÉPA LEPÉNYHALLAL

Hozzávalók:
18 dkg karórépa,
só,
15 dkg lepényhal,
1 evőkanál vegyes zöldfűszer,
fél evőkanál mustár,
fél csokor metélőhagyma,
1 evőkanál crème fraîche,
bors

A répát meghámozzuk, és zöldségtisztítóval vékony csíkokra szeljük. Forrásban levő, sós vízben 5 percig blansírozzuk. A lepényhalat hosszában félbevágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, megkenjük mustárral. Feltekerjük, és hústűvel összetűzzük. Gyöngyöző, sós vízben 6 percig főzzük. A crème fraîche-be belekeverjük a finomra vágott metélőhagymát, felmelegítjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a karórépát. A halat a karórépával tálaljuk. 

Vacsora
CURRYS KELKÁPOSZTALEVES

Hozzávalók:
12 dkg kelkáposzta,
1 db mogyoróhagyma,
1 kávéskanál vaj,
1 kávéskanál currypor
, 2 evőkanál almalé,
1 dl zöldségleves,
75 ml tej,
só,
csillagánizs,
fél szelet toastkenyér,
1 kávéskanál napraforgómag

A kelkáposztát csíkokra vágjuk, és a felaprított hagymával együtt forró vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a curryt, az almalét, a zöldséglevest és a tejet. Sóval, csillagánizzsal fűszerezzük, és lefedve 20 percig főzzük. A kenyeret kockákra vágjuk, és a napraforgómaggal együtt zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal és a napraforgómaggal kínáljuk.


5. nap

Reggeli
Keverjünk össze 2 evőkanál joghurtot édesítőszerrel, 2 evőkanál zab- pehellyel és 1 db kis kockákra vágott naranccsal!

Ebéd
HARCSA ALUFÓLIÁBAN

Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé,
10 szem olívabogyó,
1 kisebb póréhagyma,
1 vöröshagyma,
4 ek. vaj,
1 ek. aprított kapor,
4 db héjában főtt burgonya,


Az alufóliát három rétegbe hajtjuk, és az asztalra tesszük. A burgonyát héjával együtt elnégyeljük, majd rátesszük a halfilét, a póréhagymát és vöröshagymát, amelyeket előzőleg karikákra vágtunk. Végül az olívabogyót is ráhelyezzük. A vajat megolvasztjuk, megsózzuk, majd belerakjuk a kaprot, és ezt a keveréket a halakra öntjük. A fóliába csomagoljuk, majd kb. 40 percig sütjük a forró sütőben. 

Vacsora
CÉKLASALÁTA HALFILÉVEL

Hozzávalók:
10 dkg cékla,
1 kávéskanál olaj,
fél evőkanál balzsamecet,
só,
bors,
15 dkg halfilé,
citromlé,
20 dkg galambbegysaláta
, fél kávéskanál szezámmag

A meghámozott céklát vékony csíkokra gyaluljuk, és forró olajon megpároljuk. Meglocsoljuk az ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve 2 percig pároljuk. A halfilét megmossuk, lecsepegtetjük citromlével, és serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A salátát elkeverjük a céklacsíkokkal. A halfilét a salátával kínáljuk. Tálalás előtt megszórjuk szezámmaggal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.