Vitamin nyersen vagy főve

A zöldség főve is éppoly egészséges, mint nyersen

Olasz kutatók tanulmánya szerint a nyers zöldség értékes beltartalma nem mindenképp vész el az elkészítés során. Sőt, ellenkezőleg: a sárgarépa, a cukkini és a brokkoli ún. antioxidatáns összteljesítménye, amely a rákos megbetegedések kockázatát csökkentheti, még nőtt is a főzés során.

2010.01.09 07:08MTI

Annak érdekében, hogy az egyes tápanyagok megmaradjanak bennük, ki kell választani mindegyik zöldségféle saját, optimális elkészítési módját, írják a tudósok a "Journal of Agricultural and Food Chemistry" című szaklapban. A tanulmányhoz a Pármai Egyetem kutatója, Nicoletta Pellegrini és csapata a három említett zöldségfélét főzve, párolva és sütve is elkészítette.

Ezt követően megmérték a zöldségekben karotinoid, a C-vitamin és más antioxidánsok szintjét. Ezek a vegyületek megvédik a sejteket és az örökítőanyagot a szabad gyököktől, amelyek igen reakcióképes, káros oxigénmolekulák. A kutatók három mérési módszerrel megmérték az antioxidáns összteljesítményt. Az eredmény: az antioxidánsok mindhárom zöldségnél legjobban a főzés során maradtak meg, leginkább a karotinoidok.

A sárgarépa és a cukkini ezen felül még C-vitamin tartalmát is különösen jól megőrizte. Párolásnál maradt meg leginkább a zöldség állaga, a sütésnél viszont ropogós maradt. A sárgarépa és a cukkini párolás során sok karotinoidot vesztett, ezt azonban a kutatók a hosszabb elkészítési időre vezetik vissza. Így az érzékeny anyagok tovább vannak kitéve a fénynek és az oxigénnek. A végkövetkeztetés pedig: A főzés által felbomlanak a sejtfalak, a sejtek tartalma pedig jobban hozzáférhető lesz, az antioxidánsok kiszabadulnak, vagy akár újak is képződhetnek. Az optimális elkészítési mód mindenképp javítja a zöldség tápértékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.