A zeller csodaszer?

Nem is gondolnánk mi mindenre jó ez a zöldség

A zeller az eddigi kutatások szerint csökkenti a magas vérnyomást, az ízületi gyulladást, a fibromyalgia, valamint a köszvény tüneteit.

2010.01.07 15:05ideal.hu

Ez a növény a répával, petrezselyemmel és köménnyel együtt az ernyősök családjába tartozik. A legújabb kori zeller a mediterrán területeken honos vadzellerből származik, amit a helybeli népek már ősidők óta használtak különböző gyógyászati célokra. A mai kor tudósai elsősorban az egyik vegyülete, a 3n-butylphtalid (3nB) okán vizsgálják – ennek tulajdonítják gyógyhatását.

Egyébként ez a vegyület okozza a zeller jellegzetes szagát és ízét. A Chicagói Egyetem Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy a 3nB nevű összetevő csökkenti a vérnyomást. A rá következő állatkísérletekből az is kiderült, hogy a 3nB már egészen kis mennyiségben is 12–14%-kal mérsékli a vérnyomást, a koleszterinszintet pedig 7%-kal redukálja. A 3nB az állati és laboratóriumi tesztek szerint visszafogja a plakkok (lerakódások) mértékét az artériákban, amelynek eredményeképpen rugalmasabbá válnak a véredények.

A vegyület azokra az agyterületekre gyakorol hatást, amelyek a vaszkuláris ellenálló képességet szabályozzák. A vegyület biztonságossága abból ered, hogy másképp hajtja ki a vizet a szervezetből, mint más vízhajtók, amelyek megváltoztatják a nátrium-kálium arányt a vérben, és befolyásolják az agyi vérkeringést, így káros mellékhatásokat, rossz közérzetet idézhetnek elő. A zellermagkivonat viszont nem borítja fel az említett egyensúlyt, és nem érinti az agy vérkeringését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.