Zöldek a grillen

A nyár slágere: grillezett zöldség

Itt a nyár, és a kellemes, andalító nyári esték. Mi hozhatná össze jobban a családot, barátokat, mint egy könnyű, finom vacsora a szabadban elköltve?

2010.07.02 18:30ma.hu

Persze nem szabad elefelejtenünk, hogy az evés-ivás után még magunkra akarjuk ölteni kedvenc bikininket is, úgyhogy a sok hús helyett/mellé készítsünk finom, grillezett zöldségeket! A siker garantált. Az alábbiakban néhány receptötlettel szolgálunk, melyeket biztos, hogy barátnői is el fognak kérni Öntől. 

Grillezett zöldségek
 
Hozzávalók: cukkini, padlizsán, paradicsom, lilahagyma, mozzarella, só, bors, oregánó, olívaolaj 

Elkészítés: A cukkinit, padlizsánt, paradicsomot és lilahagymát karikákra vágjuk. Az egészet megszórjuk sóval, borssal, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Grillrácson aranybarnára sütjük, majd, ha kész, egymásra tornyozzuk a vegyes zöldségszeleteket, és megbolondítjuk egy-egy karika mozzarellával, és egy kis oregánóval. 

Grillezett zöldségek csirkével és sajttal 

Hozzávalók: 4-5 cukkini, 1 nagy fej hagyma, 1-2 paradicsom, 2 TV-paprika, 10-15 dkg félkemény vagy zsíros sajt (pl. edámi), 20 dkg csirkemellfilé, 1 csapott kiskanál oregánó, 1 csapott kiskanál bazsalikom, só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint (rozmaring, kakukkfű, borsikafű, majoránna stb.) 

Elkészítés: A megmosott, megtisztított zöldségeket felszeleteljük, a cukkinit felkarikázzuk. Folyamatos kevergetés mellett olívaolajon pároljuk kb. 10 percig, közben megszórjuk sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és egyéb fűszerekkel, ízlés szerint. Ráteszünk egy fedőt, és még kb. 5-6 percig pároljuk. Ha kész, levesszük a tűzről, és jénai tálba halmozzuk az egészet. Hozzáadjuk az előzetesen meggrillezett csirkemellfilé-darabokat. Jól megszórjuk reszelt sajttal, és grill lángon sütjük 10-12 percig. 

Nagyon ízletes és könnyű étel, ideális meleg nyári napokra. A grillezett zöldségeket tálalhatjuk magukban, de kínálhatunk hozzájuk fokhagymás olívaolajjal meglocsolt, grillezett francia kenyeret vagy rozskenyeret is. Ha szeretjük, szórhatunk rá egy csipetnyi oregánót.


Grillezett zöldségek olívaolajban elrakva 

Hozzávalók: 1 padlizsán, 2 cukkini, fűszerolaj (pl. fokhagymás), só, bors, olívaolaj, friss rozmaring és kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma 

Elkészítés: A padlizsánt meghámozva, a cukkinit pedig hámozatlanul karikákra vágjuk, és egy kis fűszerolajjal meglocsoljuk. Grillserpenyőben puhára sütjük a szeleteket, közben megszórjuk őket sóval és borssal. Ha kész, félretesszük, és hagyjuk kihűlni. Fogunk egy kisebb befőttes üveget, beletesszük a zöldségszeleteket, közben néhány fokhagymagerezddel és zöldfűszerekkel gazdagítjuk, majd annyi olívaolajat öntünk rá, amennyi ellepi az egészet. Az így tartósított grillezett zöldségek akár egy hónapig is felhasználhatók.
 
Ha frissen fogyasztjuk az így elkészített ételt, csepegtessünk a szeletekre egy kevés citromlevet, és locsoljuk meg olívaolajjal. Mellé kínálhatunk fokhagymával bedörzsölt pirítóst. 

Néhány hasznos tipp grillezéshez: 

Csirke: ha csirkét grillezünk, ne felejtsük el előzetesen meglocsolni egy kis olívaolajjal, vagy bepácolni, mert különben könnyen kiszárad. Használjuk a közepes lángot. Ha túl erős fokozatot választunk, előfordulhat, hogy egyes részek túl gyorsan megsülnek és kiszáradnak, míg mások nem sülnek át rendesen.
 
Óvatosan a forró gyümölccsel! 

Sok olyan gyümölcs van, ami nagyon sok vizet tartalmaz. Ettől a gyümölcs rendkívül felforrósodik grillezés közben. Ha nem hagyjuk egy kicsit kihűlni, miután levettük a grillről, komolyan megégetheti a szánkat vagy a nyelvünket. 

Mitől lesz még finomabb a grillezett gyümölcs? 

A gyümölcsök ízét még jobban kiemeli, ha grillezés közben a szeleteket bekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral, fahéjjal, barnacukorral, vagy meglocsoljuk citromlével. A cukor hajlamos ráégni, úgyhogy azt inkább csak a grillezési folyamat vége felé szórjuk rá. 

Áztassa a gyümölcsöket hideg vízbe! 

Megelőzheti a gyümölcsök kiszáradását, ha grillezés előtt hideg vízbe áztatja őket.


Különböző keménységű zöldségek grillezése 

Ha keményebb zöldségeket (pl. burgonyát) más zöldségekkel együtt grillezünk, szükség lehet arra, hogy előzetesen megfőzzük. Ezáltal biztosíthatjuk, hogy minden zöldség egyszerre legyen kész. 

Mélyhűtött húsok grillezése 

A baromfi- és egyéb húsokat mindig teljesen olvassza fel, mielőtt elkezdi a grillezést. Így egyenletesebben fognak átsülni. Használja az olvasztás funkciót a lassú, biztonságos felolvasztáshoz, vagy helyezze a fagyasztott csomagot hideg vízbe. Használhatja a mikrohullámú sütőt is, ha az étel utána rögtön a grillre kerül. 

Ne essen túlzásokba! 

Figyeljen rá, hogy kellemes ételválaszték legyen, de ne vállalja túl magát! A grillezés a szórakozás laza formája. Élvezze! 

Legyen vállalkozó kedvű! 

A grillezésnek nincsenek szigorú szabályai. Használja a fantáziáját, és újítson! A finom, friss grillezett zöldségek biztos sikert aratnak családja és barátai körében. Hogy még inkább kiemelje a fenséges ízeket, a grillvacsorához kínáljon finom fehérbort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.