Tavasszal ideális élénkítő!

Csábuljon el a zöldségesnél: újra itt a saláta szezon!

A fénytelen, hosszú téli napok után az ember már néhány percnyi ragyogó napsütésért is hálát ad! Aztán azon kapja magát, hogy a zöldségesnél egy harsogó zöld, amúgy molett salátával szemez, tekintete a karcsú kígyóuborkán, egy csomó újhagymán és a kissé vérszegény paradicsomon pihen.

2008.04.24 13:00ma.hu

Később az ebédhez már apróra kockázza a friss zöldségeket, s egy tálban összekeveri őket. Az utolsó mozdulattal pedig egy kis majonézzel is megbolondítja a tavasz első hírnökét, a salátát.

Nincs abban semmi újszerű, hogy a téli hónapok vége felé meglehetősen ráununk erre az évszakra. Hiszen kiélveztük már minden kellékét, csúszkáltunk eleget, bámultuk bentről a dermedt, jéggé fagyott, mozdulatlan utcákat, ittunk sokfajta egészséges zöld teát, párolgó gyümölcsteát mézzel, kényeztettük magunkat remekbeszabott ünnepi főztökkel.

Ráadásul a spejz fölső polcáról az utolsó szilva befőtt is elfogyott. És pontosan ekkor köszönt ránk a mindent elsöprő, megújulást ígérő tavasz. Amikor már minden ízünk, porcikánk ropogós, friss ételeket kíván. A harsogóan zöld salátát, a kerekded vajretket, kígyóuborkát, paprikát, paradicsomot, újhagymát.

Tavasszal újra barátkozunk az ízekkel, furcsa, mintha valamennyien téli álmot aludtunk volna. Ízlelgetjük őket, eleinte csak keveset, tényleg csak az íze kedvéért, mondjuk, majd egyre merészebben vásárolunk. Többet és még többet, hiszen itt az ideje, hogy szervezetünk felfrissüljön, hogy belső vitamin készletünket feltöltsük kora tavaszi étkekkel.

Nem csoda, hogy a ránk köszöntő új évszak első hírnöke a saláta! A vitaminokban gazdag salátákat a legelső tavaszi napoktól kezdve fogyaszthatjuk, alacsony energiatartalmuknak köszönhetően, akár főétkezések kiegészítőjeként vagy napközben kisebb étkezésként is. Hamar elkészülnek, tényleg nem ördöngösség összeaprítani, kockára vágni a hozzávalókat, és összekeverni.

Ráadásul, ha kicsit előre gondolkozunk, akkor még este elkészülhet a másnapi saláta adagunk, amelyet dobozba csomagolva munkahelyünkre is magunkkal vihetünk. Az olívaolajjal gazdagon megöntözött saláták mellett, megörvendeztethetjük magunkat a kissé pikánsabb ízű majonézes salátákkal is.

A világon mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek a harmonikus ízű, krémes majonézes saláták, na persze leginkább a francia konyhaművészet alapját jelentik. (Talán nem véletlen, ugyanis a gasztronómiai felfedezések eme gyöngyszemét egy francia séfnek köszönhetjük.)

Igazán különleges ízhatást érhetünk el, ha öntetünk alapját, a majonézt apróra vágott olajbogyóval, pisztáciával, chilivel, petrezselyemmel vagy áttört fokhagymával keverjük el.

S ha egy kis időt is adunk a majonézes dresszingnek – a salátára öntve egy-két órán keresztül hűtőszekrényben pihen – az ízek egymást kiegészítve és felerősítve hatnak. Valóságos tavaszi örömünnepet jelenthet salátánk, tobzódhatunk az új, eddig, ebben a formában még nem ismert ízekben.

Az ízek mellett a legfontosabb, hogy a saláta növényi összetevőivel és a majonézben használt jó minőségű növényi olajjal olyan értékes tápanyagokat nyer a szervezetünk, amelyek a kiegyensúlyozott táplálkozás részét jelentik.

Hogy mit kapunk még a salátáktól? Frissességet a mindennapokhoz. Magas vitamintartalmának köszönhetően egyfajta védőpajzsként szolgál a szervezet számára.

A nyers zöldségfélék olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek a sejtek regenerálódásában, rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulunk szervezetünk optimális működéséhez, például jelentős élelmi- rost tartalmuk miatt jelentős rostforrások.

S bár a tavasz annyiféle csodát rejt, még idejében fel kell készíteni magunkat a tavaszi fáradtság ellen, minél több vitamint tartalmazó salátával. Csak hagyjuk magunkat elcsábulni a zöldséges tavaszi, rikító standja előtt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.