Azért csak fogyasszák szívesen!

Nem szívvédő a zöld tea?

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

2009.02.26 09:34MTI

A teakedvelők körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévő alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik és lerakódik a koszorúerek belső felszínén. Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák és ezért hasznosak a szívinfarktus megelőzésében. Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévő zsírok mennyisége csökkent, sőt az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett. Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bőséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlődése késik és hasonló megfigyelésekről számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthető, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer ellenőrző hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet általában a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedő cég nyújtotta be és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különböző gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel. Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtől, melyek a kérvényező szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyőzőnek.

Most német és angol kutatók végeztek megfelelően ellenőrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival. Az önkéntes résztvevők egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett. A koszorúér-betegség legkülönbözőbb kockázati tényezőit mérték, a vérnyomástól a vérben lévő zsírokig, de csak a koleszterin szintben észleltek kisfokú, kedvező változást. A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle, lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára.

Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májműködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.