HPV okozta kellemetlenség

A zöld tea kivonata hatásos a nemi szervek szemölcsei ellen

Egy növényi összetevőket, köztük zöldteakivonatot tartalmazó kenőcs hatékony és jól tolerálható kezelést jelent a genitáliák környékén megjelenő, vírus által okozott szemölcsök ellen - állítja egy, az Obstetrics and Gynecology című amerikai orvosi szaklap júniusi számában megjelent tanulmány.

2008.06.09 11:40MTI

"A zöld teában található szinekatekinnek több kedvező biológiai hatása van, beleértve vírusellenes és antioxidáns tulajdonságait" - mondta Silvio Tatti argentin kutató, a Buenos Aires-i Egyetem munkatársa. A nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő szemölcsöket a humán papilloma vírus (HPV) okozza, és jelenleg nincs könnyen alkalmazható, hatékony, kevés mellékhatással járó kezelési módja.

A mostani kezelés vagy valamilyen formában történő sebészi eltávolítás (például leégetés, lézeres kezelés), vagy toxikus vírusellenes hatóanyagok helyi alkalmazása. Ezért nagy a szakemberek érdeklődése a nyolcféle katekin (primér fenol) keverékéből álló szinekatekin hatóanyag iránt, melyet a zöld tea leveléből vonnak ki.

Kutatásai során Tatti csoportja 502 olyan felnőttet kezelt, akiknek 2- 30 szemölcse volt, legfeljebb 16 hétig, illetve a szemölcsök eltűnéséig. A kenőcs vagy 10, vagy 15 százalékos szinekatekint tartalmazott, vagy inaktív anyagot. Mindkét csoportban, ahol a szinekatekint alkalmazták, a szemölcsök teljesen eltűntek a páciensek 57 százaléknál, míg a kontrollcsoportban lévő pácienseknek csak 34 százalékánál. A hatóanyagos kezelésnél a szemölcsök legalább fele letisztult a páciensek háromnegyedénél, míg a kontrollcsoportnál ez a szám 51 százalék volt.

A szinekatekines kezelésnél az enyhétől a közepesig terjedő mellékhatásokat tapasztaltak, általában bőrreakciókat. Az eredmények alátámasztják a kenőcs helyi alkalmazásának eredményességét a nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő külső szemölcsök ellen - összegezte Tatti csoportja.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.