Rossz hír az angoloknak!

A tea tejjel egészségtelen

Az angolok előszeretettel ízesítik ötórai teájukat tejjel. A Reuters hírügynökség azonban nemrég egy új német kutatásról adott hírt, amely rávilágít, hogy a tej gátolja azokat a pozitív hatásokat, amiket a tea kifejtene.

2008.11.07 09:44ideal.hu

A feketetea csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát, serkenti a vérkeringést, illetve fokozza az erek rugalmasságát, ám a berlini Charite Kórház kutatói szerint pontosan ezeket a hatóanyagokat semlegesíti a teához adott tej. A csoport vizsgálatai rávilágítottak, hogy a kazeinnek nevezett tejfehérjék blokkolják a teában található, katekin nevű összetevők hatását, amelyek a szívbetegség ellen óvnának. A teszt során 16 egészséges nőt vizsgáltak, akiknek egy része csak teát, más része tejjel ízesített teát fogyasztott.

Ultrahanggal mérték meg az alkarban lévő artériák funkcióit teaivás előtt, illetve két órával utána. A patkánykísérletekben ugyanilyen eredményeket kaptak. Mivel a teában rákellenes hatóanyagokat is találtak, további kérdések születtek, amelyek további kísérleteket tesznek szükségessé. A kutatók feltételezik, hogy a tej a tea többi jótékony hatását is blokkolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.