Pisztoly az a zsebedben, vagy csak örülsz nekem?

Kiszagolják, ha szexet akarsz!

Nem olyan nehéz felfedezni, ha egy pasi "örül, hogy lát téged". A csillogás a szemében, a szexi mosoly mind árulkodó jelek lehetnek. Ráadásul, egy új kutatás szerint izzadságának jellegzetes szaga is elárulja, hogy hangulatba került. Ezt tudat alatt megérzik a nők!

2009.01.14 16:59rtlbulvar.hu

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy az állatokhoz hasonlóan az emberek is kémiai jelekkel – feromonokkal – kommunikálják partnerük felé szexuális izgalmukat. A probléma csak az, hogy mivel érzékelésük tudat alatti, vizsgálatuk csak igen kevéssé lehetséges.

Nehéz tehát megmondani, hogy pontosan mik is a feromonok és hogyan hatnak ránk. Ám ha léteznek emberi feromonok, a leginkább kézenfekvő, hogy az izzadságban érdemes őket keresni. Így tett Denise Chen is a houstoni Rice Egyetem pszichológusa.

A kísérletben nők reakcióit vizsgálták izzadságokkal szemben; különválasztva a mindennapi tevékenységek és a szexuális izgalmi állapotban termelődötteket. A kutatásban azt feltételezték, ha az ember termel feromonokat és kommunikál is velük, akkor logikusan meg kell ezeknek jelenniük az izzadságban is.

Ha pedig megjelenik, és valóban kommunikációs célja van a folyamatnak, akkor a nőknek másképpen kell reagálniuk a kétféle testnedvre.

Így tehát Chen és kollégái megkértek húsz heteroszexuális férfit, hogy néhány napig egyáltalán ne használjanak dezodort és más illatosított termékeket, valamint helyezzenek el a hónuk alatt kis nedvességgyűjtő párnákat. Majd pornófilmeket nézettek velük és eközben elektródákkal vizsgálták, hogy felizgultak-e.

Később, a kísérlet második felében kicserélték a kis párnácskákat újakra és azokba olyan nedvességet gyűjtöttek, ami nem izgalmi állapotban termelődött. Majd bevontak a vizsgálatba 19 bátor nőt, akik megszagolták ezeket a kicsi, átnedvesedett párnákat, miközben a kutatók az agyukat folyamatosan megfigyelés alatt tartották.

A kutatók funkcionális mágneses rezonanciát, úgynevezett MRI technikát használtak a nők agyi folyamatainak leképezésére. Ez a módszer akkor is hatásos, ha nem tudatos agyi működést szeretnének nyomon követni.

Amint várható volt, a nők másképpen reagáltak a kétféle tesztanyagra. Az izgalmi állapotban termelődött izzadság olyan agyi területeket aktivizált, melyek az érzelmek felismerésében és az észlelésben játszanak kulcsszerepet.

A végeredmény tehát alátámasztja, amit eddig csak vélhető volt: az emberek is kommunikálnak kémiai jelekkel. Más szóval, szexuális szándékaink sokkal nyilvánvalóbbak, mint esetleg szeretnénk, hogy azok legyenek.

Bejön a munkatársnőd? Talán már tudja is… ha másképp nem, tudat alatt biztosan!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.