Kezelhető a túl impulzív magatartás

Szabálysértésig fajuló evés-ivás, szex és drogozás - Mi az oka?

Az impulzív, gyakran szabálysértésig fajuló evésben, ivásban, drogozásban, szexben, pénzszerzésben jeleskedő embereknél a kockázatkereső magatartás oka az agyban keresendő, egy új felfedezés segíthet a függőségek egyes típusainak kezelésében.

2009.01.04 18:20medipress.hu

Az ilyen embereknél jellemzően kevesebb úgynevezett dopamin autoreceptor található, amelyek az egyik agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin szintjét szabályozzák, vagyis a „jó érzést” kiváltó tevékenységek által kiváltott dopaminszint-emelkedés jóval magasabb, mint a normális – ezért a kockázatkeresés megerősítést nyer.

David H. Zald, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem pszichológus docense szerint ezek az autoreceptorok a drogfüggőség gyógyszeres terápiájának célpontjai lehetnek, ám egyelőre még nem áll rendelkezésre olyan szer, amely csak ezekre az autoreceptorokra hatna.

"Ám ha megértenénk az alapvető kockázati tényezőket, csökkenthetnénk a drogfüggőség kockázatát, vagy eredményesen kezelhetnénk a pácienseket az elvonási fázisban."

Zald és munkatársai 18 egészséges férfit és 16 egészséges nőt vizsgáltak, az átlagéletkor 24 év volt.

Személyiségkérdőíveket kellett kitölteniük az újdonságkeresésükről, spontaneitásukról, döntési sebességükről és az esetleges szabálymegkerülő hajlamaikról, majd agyukat képalkotó vizsgálattal térképezték fel.

A kockázatkeresőknél kevesebb dopamin autoreceptor van jelen az agyban, így náluk csökkent a dopaminfelszabadulás szabályozása és gátlása.

Dr. Adam Bisaga, a New York Állami Pszichiátriai Intézet addiktológusa reméli, a felfedezés javíthat majd a függőségek kezelésén, a jövőben talán a páciens génjeinek feltérképezése alapján lehet majd kezelési tervet felállítani.

A dopaminreceptorok variabilitása egyedül nem magyarázza a viselkedést, ám a felfedezés segít a vérmérséklet és más tulajdonságok jobb megértésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.