Ön melyik típusba tartozik?

Étkezési szokások és viselkedésminták

Több szakember - köztük Rüdiger Dahlke, az ismert német orvos-természetgyógyász - szerint az étkezési szokások és a viselkedésminták nem törvényszerűen ugyan, de nem is ritkán összefüggésben állnak.

2008.12.05 12:02ideal.hu

Ha az alábbi kategóriák nem is tekinthetők megfellebbezhetetlennek – az étkezési szokásokat az alkalmazott viselkedésmintákon kívül számos tényező befolyásolja, viszont –, mindenesetre elgondolkodtatók.

Az örök gyerek

A rágást nem vagy csak alig igénylő élelmiszereket részesíti előnyben, úgymint leves, püré, héj nélküli kenyér. Minden más téren is igényli a támogatást, a gondoskodást. Ez egyfajta bizalmat is kifejleszt benne környezete iránt, hiszen ha mindent kontrollálni szeretne, jóval kisebb mértékben hagyatkozhatna másokra.

Az elővigyázatos

Némiképp bizalmatlan a felszolgált étellel szemben – és általában mindennel és mindenkivel. Nem csak az étkezésben, hanem az élet más területein is mértékletesség jellemzi. Döntéseit viszonylag lassan, hosszas mérlegelést követően hozza meg. Minden nehéz élethelyzet megoldására van egy „B-terve”.

A mindenevő

Nem „válogatós”, zokszó nélkül fogyaszt el gyakorlatilag bármit, amit elébe tesznek. Viszonylag gyorsan, mondhatni, „célirányosan” eszik. Be- és elfogadó típus, aki nem pöröl a sorsával: az élet más területein is beéri azzal, ami jut neki.

Az evésben feloldódó

Minden figyelmét az étkezésre koncentrálja, ezért közben nem szívesen beszélget. Élvezettel, szinte odaadással fogyaszt el mindent, ami előtte van, és még ha jól is lakott, szívesen repetázik. Nemritkán nagyobb a szeme, mint a szája. Az élet más területén is hajlamos feszegetni, esetleg túllépni a határa

A habzsoló

Szeretne minél többet élni és megélni. Sokat és gyorsan eszik, mint ahogy minden mást is intenzíven tesz, hiszen várják az újabb lehetőségek, melyeket semmiképpen sem szeretne elszalasztani. Minél kisebb idő- és energiaráfordítással szeretne kapni, így azonban nem tud a dolgok mélyére hatolni.

Az intellektuális

Számára az evés nem élvezetet, inkább intellektuális tevékenységet jelent. Az elfogyasztott ételnek számos kritériumnak kell megfelelnie, mint például kalória-, vitamin- és ásványianyag-tartalom stb. A biztonságra való törekvésében nem csak bizonyos ételféleséget utasít el, hanem az élet felkínálta lehetőségeket sem használja ki, ha azok nem kockázat mentesek.

Az aszkéta

Esetében az evés élvezete még nyomokban sem lelhető fel. Csak kevés élelmiszer-féleség csúszik át szigorú „szűrőjén”, és ezekből is igyekszik minél kevesebbet fogyasztani. Nem meri élvezni az élet kínálta örömöket, mert fél, hogy ezáltal elveszíti a kontrollt önmaga fölött, esetleg úgy érzi, nem érdemli meg azokat.

Az igényes

Számára az étkezés esztétikai élmény. A dekorációnak legalább olyan fontos szerepe van, mint magának az ételnek. A fentiek fényében nem meglepő, hogy az ilyen személy étkezési stílusa is roppant kifinomult. Minden másban is hajlamos túlzott jelentőségét tulajdonítani a külsőségeknek, ahelyett, hogy a dolgok mélyére hatolna.

A szélsőséges

Olyasmit is elfogyaszt, ami a legtöbb emberben visszatetszést kelt, például nyers húst. A szakemberek szerint a szélsőségesen étkezőnek két altípusa van: az egyik lényegében bármit elfogad és tudomásul vesz, a másiknak szüksége van valamiféle „egzotikumra” ahhoz, hogy érezze, hogy él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.