Egyedülálló ízvilág

Indiai konyha - egészség és rítus

Indiának nem csak a kultúrájára, hanem a konyhaművészetre is különböző civilizációk hatottak. Ennek folyományaképp az indiai konyha mind ízvilágában, mind az ételek elkészítésében egyedülálló - nem beszélve az étkezési szokásokról, melyeket nekünk, európaiaknak is érdemes követnünk.

2009.01.03 10:48ideal.hu

Az indiai konyha az országon belül is változatos képet mutat. Észak-Indiában e téren is határozott közép-ázsiai hatás érezhető. Az ott élők egyik legfontosabb eledele a rizs – a legtöbb főétel erre épül –, illetve az indiai kenyér, a chapati, melyet a legkülönbözőbb lisztfélékből – búzaliszt, rizsliszt stb. – készítenek el. Nyugat-Indiában különösen kedvelik a dahlt, ami babot jelent, de lényegében minden fellelhető hüvelyest ezen a gyűjtőnéven emlegetnek. Ezzel váltják ki a friss zöldségeket, melyekből arrafelé viszonylag kevésféle terem.

A kelet-indiaiak előszeretettel kombinálják a rizst és a halat. Egyik tipikus ételük a hilsa, ami sütőtök levelében sült halat jelent. Ízesítésre jellemzően bambuszrügyet használnak. Az ország déli részén élők is kedvelik a halat, de többféle módon készítik el, egyebek közt kókuszdióval bővítve az alapanyagok repertoárját. Arrafelé fogy a legtöbb fűszer és fűszernövény, különös tekintettel a chilire. Az egyes régiók a konyhaművészet szempontjából nem különülnek el élesen egymástól – a „kölcsönhatás” lépten-nyomon fellelhető ételeikben.

Az áldás érzésével


Az indiaiak – függetlenül attól, hogy az ország mely részén élnek – általában egyetértenek abban: nem mindegy, hogy ki és milyen tudati-lelki állapotban készíti el az ételt. Azt tartják ugyanis, hogy a szakácsot átjáró érzések egyfajta rezgést hordoznak – ez az érzés pedig az ételt is áthatja. Nemritkán úgynevezett thakurok főznek, azaz olyan személyek, akik a bráhminok, vagyis a papok kasztjából származnak – de az indiaiak szerint mindenkinek az áldás érzésével kell főznie. Hasonlóan fontosnak tartják az étkezés terén való a tudatosságot. Evés közben nemigen beszélgetnek, hogy figyelmüket az ételre összpontosíthassák, s így annak energiáit és rezgéseit maximálisan hasznosíthassák.

Az étkezés helyszínének is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Meggyőződésük szerint evés közben – azaz elengedett állapotunkban – megnyílunk a külvilág rezgései előtt. A nagy jógik például nem szeretnek nyilvános helyen enni – úgy érzik, hogy a negatív rezgések evés közben erőteljesebben hatnak rájuk. Az óind szentírások hangsúlyozzák: elfogyasztása előtt az ételt fel kell ajánlani Istennek (vagy – mindenkinek a meggyőződése szerint – más felső erőnek).


Egyszerű indiai receptek

Chapati (indiai kenyér)

Hozzávalók
– 2,5 csésze teljes kiőrlésű liszt
– 1 csésze víz
– 1 evőkanál olaj, esetleg ghí, azaz tisztított vaj (ez utóbbi bioboltokban kapható, illetve házilag is elkészíthető)
– tengeri só (ízlés szerint)

Elkészítése
Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd apránként keverjük hozzá a vizet is! Dagasszuk a tésztát néhány percig, majd hagyjuk állni legalább egy órán keresztül. Ezután gyúrjuk át még egyszer (ha nagyon „tapadna”, adjunk hozzá még egy kis vizet)! Szórjuk meg liszttel a gyúródeszkát! A tésztából csípjünk le egy-egy kisebb darabot, gyúrjuk golyóvá, majd a deszkán nyújtsuk ki kerek alakúra és nagyon vékonyra!

Olajjal vagy ghível kikent serpenyőben süssük ki először az egyik, majd a másik oldalán, végül kis ideig süssük még az első oldalán! Igyekezzünk minél gyorsabban sütni, hogy a chapati ne keményedjen meg! Érdemes a serpenyőben lévő chapati széleit lapos evőeszközzel leszorítani, így a közepe könnyű, hólyagos lesz. A kész chapati egyik oldalát kenjük meg kevés olajjal vagy ghível!

Húspótló dhal

Hozzávalók:
– 25 dkg felesborsó
– 2-3 szál fehérrépa
– 2-3 szál sárgarépa
– 1 közepes fej hagyma
– 1 csokor petrezselyem
– 2-3 evőkanál olívaolaj
– fehérbors (ízlés szerint)
– ételízesítő (ízlés szerint)
– gyömbér (ízlés szerint)
– kurkuma (ízlés szerint)
– tengeri só (ízlés szerint)

Elkészítése
Az alaposan megmosott felesborsót éjszakára áztassuk be! Öntsük le róla a vizet, még egyszer mossuk meg, majd tegyük félre! A sárga- és a fehérrépát szeleteljük fel! A vöröshagymát vágjuk négyfelé! Forrósítsuk fel az olajat nagyobb edényben, a hagyma kivételével néhány percig pároljuk rajta a zöldségeket, majd adjuk hozzá a felesborsót, és öntsük fel vízzel!

Forrás után tegyük bele a fűszereket, a tengeri sót és a hagymadarabokat, majd lassú tűzön főzzük készre! Ha szükséges, eközben időről időre a pótoljuk az elfőtt vizet, hogy a dahl ne legyen túl sűrű – állaga ne a főzelékéhez, hanem a leveséhez álljon közelebb, mivel főzés után mindenképpen besűrűsödik! A kész vagy csaknem kész ételbe ollóval vágjuk bele a petrezselymet! Önmagában vagy gabonakörettel tálaljuk!

Gyümölcsegyveleg

Hozzávalók:
– 2-3 banán
– 1-2 alma
– ½ zacskó mazsola
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– 1-2 maréknyi hámozott mandula vagy dió
– fahéj (ízlés szerint)
– szegfűszeg (ízlés szerint)
– gyömbér (ízlés szerint – de kisebb mennyiségben, mint a többi fűszer)
– néhány kardamonmag (elhagyható)

Elkészítése

A mazsolát éjszakára áztassuk be! A banánt és az almát hámozzuk meg, és szeleteljük fel! Serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, és lassan pároljuk meg rajta a gyümölcsöket és a mazsolát (a mazsola levét is adjuk hozzá) a fűszerekkel együtt! Ha kész, szórjuk meg mandulával vagy dióval!

(Az indiaiak – az európai ízlésnek kissé bizarr módon – hagymát és paradicsomot is adnak hozzá, és rizzsel fogyasztják. A rizst kevés tengeri sóval és ízlés szerint mézzel édesített, főtt zabpehellyel is kiválthatjuk.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.