15 hónapos kisgyermek kapta a műszívet

Újabb sikeres műszívbeültetést hajtottak végre

Újabb sikeres műszívbeültetést hajtottak végre múlt szerdán a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, a 15 hónapos gyermek állapota stabil - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

2008.12.01 10:57MTI

A második sikeres beavatkozást egy 15 hónapos, 6,5 kilogramm súlyú gyermeken végezték el, a gyermek állapota stabil, a körülményekhez képest kielégítő - áll a kórház közleményében. Mint írják: a gyermek kritikus állapota miatt egy néhány napig alkalmazható keringéstámogató eszközt kellett használni a beteg állapotának javításáért, csak ezt követően kerülhetett sor a műszív beültetésére.
 
A beavatkozásra ezúttal is az egészségügyi miniszter jóváhagyásával került sor. Az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés október elején történt, a beavatkozást egy 2,5 éves, tíz kilogrammos kislányon végezték el, miután a szívizombetegségben szenvedő kislány keringését semmilyen gyógyszerrel nem tudták fenntartani. Mirjamot több mint egy hónapig műszívkezeléssel tartották életben, majd november elsején sikeres szívátültetést hajtottak végre rajta a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. 

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként azonban február 27-én szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.