15 évi munka után adják át az iparnak

Két és fél éven belül beültethető lesz a teljes műszív

Egy szívátültetésekre szakosodott francia kutatócsoport hétfőn bejelentette, hogy két és fél éven belül kísérleti céllal beültethető lesz az a teljes műszív, amelyen tizenöt éve dolgoznak.

2008.10.28 10:04MTI

Világszerte - így Ázsiában és az Egyesült Államokban is - dolgozik több kutatócsoport a teljes műszív kifejlesztésén, amely az emberi szívet helyettesítheti, és megoldhatja az átültetésre alkalmas szívek hiányát. Carpentier szerint az új találmánnyal sikerül kiküszöbölni az eddig műszívek legfőbb problémáját, a vérrögök képződését. Az új műszív a jelenleg forgalmazott mesterséges szívbillentyűkhöz hasonló eljárással készül, ez utóbbiakat a kilökődés elkerülésére vegyi anyagokkal kezelt állati szövetekből állítják elő.

Az Alain Carpentier professzor, a párizsi George Pompidou kórház munkatársa által kifejlesztett teljes műszívet az EADS európai légi-, űr- és védelmi konzorciumhoz tartozó Carmat orvosbiológiai cég állítja majd elő. "A kutatásról most a klinikai alkalmazásra térünk át, 15 évi munka után az iparnak adjuk át az emberi szervezetben alkalmazható műszív gyártásának feladatát" - mondta Carpentier professzor.

A professzor elmondta, hogy a kísérleti prototípusokat állatokon is tesztelték, de főként számítógépes szimulátorokon. "A műszív készen áll, most ipari méretekben kell legyártani" - mondta a professzor, aki szerint a szerkezet egyetlen alkotóeleme sem kopik. A professzor szerint a műszívet várhatóan két és fél éven belül emberen is kipróbálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.