Hét hónapja nincs szívdonor

Mirjam miniszteri engedéllyel kapta meg a műszívet

Ha a parlament jóváhagyja, jövőre elkészülhet egy új szabályozás, amellyel lehetővé válik a ritka, ám drága orvosi kezelések - köztük a műszív - befogadása a közfinanszírozásba.

2008.10.20 09:35Népszabadság Online

- Hét hónapja nem volt felajánlás - nyilatkozta a Népszabadságnak Szatmári András, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának szakmai igazgatója. 

Mirjam gyakorlatilag az utolsó pillanatban, miniszteri szóra kapta meg az életmentő eszközt. A műszív-program még nem tartozik az automatikusan finanszírozott kezelések sorába. 

Székely Tamás egészségügyi miniszter a Népszabadságnak azzal indokolta a tízmilliós költséggel járó döntését, hogy nem is tehetett volna mást, hiszen egy kétéves kislányról van szó. Ezzel együtt nem gondolja, hogy a műszívbeültetéseknek egyedi miniszteri döntésen kell múlniuk. 

Ha a parlament jóváhagyja, jövőre elkészülhet egy új szabályozás, amellyel lehetővé válik a ritka, ám drága orvosi kezelések - köztük a műszív - befogadása a közfinanszírozásba.


Nagy baj, hogy a lehetségesnél jóval kevesebb donorról érkezik jelentés a transzplantációs koordinátorokhoz. Nemzetközi felmérések szerint egymillió lakosra évente ötven donornak kellene jutnia. 

Miközben egy hazai kutatás szerint a lakosság 85 százaléka nem tiltaná meg, hogy halála után szerveit átültessék, Magyarországon 2006-ban egymillió lakosra csak 18 donor jutott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.